Mještani kladuških naselja ogorčeni na Upravu „Agrokomerca“: Obolijevamo i umiremo zbog staklene vune

Propadanje i umiranje velikokladuškog „Agrokomerca“ nije samo ostavilo Kladušane bez radnih mjesta nego ugrožava i njihovo zdravlje, tvrde mještani velikokladuških mjesnih zajednica Elezovići i Glinica, koje se nalaze uz granicu BiH i Hrvatske.

U njima su bili prerađivački kapaciteti „Agrokomerca“ i farme koje danas, uništene i opljačkane, predstavljaju ruglo, ali i izvor bolesti.

Imaju dozvole

Na prostoru razrušenih pogona ostale su velike količine staklene vune zbog koje, kažu u Glinici, tamošnje stanovništvo obolijeva od respiratornih bolesti i plućne tuberkuloze. Podaci o broju oboljelih predstavljeni su jučer na okruglom stolu u Velikoj Kladuši o temi „Staklena vuna i Asfaltna baza „Hajrat“ – prijetnja za naše živote – kako riješiti problem“, koji je organizirao Forum „Gliničari“ iz Glinice.

Fikret Dukić, mještanin MZ Glinica, potkrijepio je to podacima da je na tom području već šestero mještana umrlo od karcinoma. Kazao je da se „bolest ubrzano širi zbog staklene vune“.

– Već nekoliko godina stoka ugiba, a sami ne znamo zašto. Evo, uginulo mi je stado ovaca, a pasle su tu gdje je ta vuna – navela je mještanka Fata Obić.

Predstavljeni su i nezvanični podaci da je na području općine registrirano skoro 5.000 oboljelih od ovih bolesti.

Iznesene su primjedbe i na rad Asfaltne baze „Hajrat“ zbog čije prašine, kako su rekli učesnici skupa, stanovništvo obolijeva.

No, članovi Uprave Asfaltne baze Fikret Huremagić i Silvije Hodurnik pokazali su sve dozvole za rad, posebno okolišne.

 

Očistiti hale

– Mi ne možemo utjecati na prašinu, jer meljemo kamene agregate, ali da to toliko utječe na zdravlje, ne bismo dobili dozvole – kazao je Huremagić, dodajući da su u opremu uložili skoro pet miliona maraka.

Od Uprave „Agrokomerca“ zatraženo je da očisti zaostatke porušenih hala, posebno naslage staklene vune. Iz „Agrokomerca“ su odgovorili da za to nemaju sredstava, a optužbe mještana smatraju neosnovanim.

Kolektivno iseljavanje

Zbog ovih problema mještani Glinice prije nekoliko godina tražili su kolektivno iseljavanje iz BiH. Čak su tražili i raspisivanje referenduma za „izlazak“ iz općine Velika Kladuša i Unsko-sanskog kantona.

(Izvor: Avaz.ba)

Related posts