Hrabri Zlatan Alagić iz Bihaća ruši sve barijere: Bio nepokretan, a danas osvaja maratone i planinske vrhove

Auto ga udario kada je imao dvije i po godine te je u toj nesreći zadobio teški potres mozga. Trčanje za njega konkretno znači život

Zlatan Alagić iz Bihaća svima je pokazao da u životu ništa ne može biti prepreka, pa ni invaliditet. S dijagnozom hemiparesis cerebralis, oštećenje jedne strane tijela, Alagić trči maratone, planinari… Svojom upornošću, voljom za životom i pozitivnom energijom velika je inspiracija mnogim ljudima.

Teška nesreća

Hrabri Alagić za “Avaz“ je ispričao da ga je auto udario kada je imao dvije i po godine te je u toj nesreći zadobio teški potres mozga. U komi je proveo dva mjeseca, a nakon buđenja uslijedila je duga i mukotrpna borba za život.

– Nakon te nesreće ustanovljena mi je dijagnoza hemiparesis cerebralis, zbog čega sam bio nepokretan. Međutim, nisam odustajao od života. Hrabro sam se suočio sa svim što me snašlo te sam svima pokazao da je život vrijedan svakog truda i rada, a danas učestvujem na utrkama širom Evrope. Također, osvajam i planinske vrhove – kazao je Alagić.

Dodaje da se, kada sebi nešto zacrtate u glavi, to i ostvari jer, kaže, naravno, sve ide iz glave.

– Svaki početak je težak, pa tako i trčanje. Sve je počelo u avgustu 2017., kada sam se prvi put uopće odlučio prijaviti za trku na Palama u okviru paljanskog polumaratona. Naravno, kako je svaki početak težak, ovu trku sam kombinirao s hodanjem – ispričao je Alagić.

Trčanje, govori, za njega konkretno znači život jer prilikom trčanja tijelo ne dozvoljava da mišići miruju, a samim tim ne dolazi do atrofije, jer bi ona u njegovom slučaju bila pogubna.

Posebna nagrada

– Svaka trka sa sobom nosi i medalje, tako da ih do sada u svojoj kolekciji imam 218. Posebna nagrada koju bih izdvojio jeste ona osvojena u rodnom gradu Bihaću za vrijeme održavanja prvog bihaćkog polumaratona, gdje sam od organizatora dobio na poklon pehar i staklenu medalju sa svojim imenom i prezimenom, kao zaslugu za učešće na svim dosadašnjim trkama – kazao je Alagić.

Što se tiče planova za budućnost, želja mu je istrčati što više trka i osvojiti vrh Maglića.

Trening i vježbe

Osim trčanjem, Alagić se bavim i planinarenjem. Kako navodi, planinarenjem se počeo baviti 2012. u svom matičnom društvu “Horizont 2006”.

– Prvi put kada sam se odlučio uključiti u društvo bilo je doslovno nemoguće da prehodam 100 metara po gradu, a da se pritom ne umorim i ne zastajkujem. Ali, naravno, uz pomoć predsjednika društva, a i samih članova koji su mi bili i ostali podrška, uspio sam prvi put u cijelosti ishoditi rutu od pet kilometara, ali tu je trebalo zaista puno treninga i vježbe – kazao nam je Alagić.

Godine 2014. uspio je prijeći prvi put cijelu rutu “Marš mira Nezuk – Potičari”, koja je iznosila oko 205 kilometara. Otad pa do danas svake godine učestvuje na pješačkom pohodu u Srebrenici.

Izvor: Avaz.ba

Related posts