Hoće li vlasti formirati migrantski centar na Medenom polju

Ideja o formiranju migrantskog centra na bosanskopetrovačkom Medenom polju nije naišla na odobravanje vijećnika OV Bosanski Petrovac na prošlosedmičnoj Vanrednoj sjednici koju je sazvao načelnik Dejan Prošić.

Halil Bajramović, vlasnik hala u Medenom polju, ovu lokaciju je još prošlog ljeta ponudio zak formiranje migrantskog centra. Bilo je to prije osnivanja kampa Miral u Velikoj Kladuši i centra Bira u Bihaću, koji skupa primaju najviše 1500 ljudi. Bajramović je tada hale ponudio besplatno.

Sada se zna da je Općinsko vijeće Rezolucijom odbilo da da dozvolu za formiranje migrantskog kampa, a vijećnici su to opravdali činjenicom da se u kompleksu Halila Bajramovića ustvari nalaze štale, te konstatiraju kako to nije ispravno zbrinjavanje ljudi, pitajući se gdje je humanost. Inače, u taj, eventualno formiran kamp bili bi smješteni migranti i izbjeglice koji sada borave na Vučjaku iznad Bihaća, gdje se donedavno nalazila deponija smeća, te gdje i sada postoje krazličita otrovna isparavanja. Nema ni vode ni struje, niti postoji infrastruktura koja bi eventualno bila popravljena i stavila u upotrebu. Pa se slobodno može postaviti pitanje onima koji su u Bosanskom Petrovcu donijeli Rezoluciju protiv migrantskog centra u Medenom polju, da li su spremni prihvatiti i štetne posljedice po ljude koje se upravo dešavaju na Vučjaku?

Inače, Medeno polje je kilometrima udaljeno od bosanskopetrovačkog gradskog jezgra, posjeduje infrastrukuturu potrebnu za puštanja pitke vode i električne energije, a i lokacija je to koju bi IOM htio finansirati za razliku od Vučjaka gdje hranu, higijenske potrepštine, kakvu-takvu medicinsku pomoć isključivo omogućuju volonteri i uposlenici Crvenog križa Grada Bihaća.

Kako bi pokazali da misle ozbiljno, potpisnici Rezolucije će na pola sata zaustaviti promet na magistalnom putu Bosanski Petrova-Bihać, a građanima i vozačima podijeliti kopije Rezolucije.

Međutim, kako saznajemo, prilikom posljednje sjednice Operativne za nadzor nad migrantskom krizomk USK, upravo je Medeno polje jedina lokacija pogodna za forimiranje novog migrantskog centra u USK-a.

Related posts