Hoće li Kasumović održati obećanje i podnijeti ostavku?

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović s govornice Gradskog vijeća rekao je da će podnijeti ostavku ako iko ikad pokaže papir da je bio član SDA.

Na stranici CIN.ba objavljen je njegov vlastoručno potpisan imovinski karton, gdje piše da je bio član SDA od njenog osnivanja.

Na stranici Centra za istraživačko novinarstvo zabilježena je i njegova politička karijera:

„Političku karijeru počinje 1996. godine kao ministar finansija u Srednjobosanskom kantonu (SBK). Prije isteka mandata, u julu 1998. godine, imenovan je za zamjenika direktora Carinske uprave Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Nakon smjene sa ove funkcije 2001. godine ostaje u Carinskoj upravi još dvije godine kao savjetnik za finansije.

 

Nakon uspostave Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) 2004. godine Kasumović je imenovan za savjetnika direktora za međunarodnu saradnju.

Na ovoj dužnosti je ostao tokom sudskog procesa i sve do njegovog okončanja 2007. godine. Iste godine imenovan je za zamjenika ministra finansija BiH.

Kasumović se kandidovao na opće izbore 2010. godine, ali nije osvojio dovoljno glasova za ulazak u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, te je godine dobio povjerenje za drugi mandat zamjenika ministra finansija i trezora. Sa ove funkcije je smijenjen u oktobru 2012. godine zbog izlaska SDA-a iz vladajuće koalicije na državnom nivou.

Na Lokalnim izborima 2016. godine je kao nezavisni kandidat izabran za gradonačelnika Zenice.“

Podsjećamo, nakon što se kandidirao na prošlim lokalnim izborima, isključen je iz Stranke demokratske akcije. Čiji član, kako tvrdi, nikada nije bio.

/faktor.ba

Related posts