Hitna pomoć Sarajevo: Zbog vrućina povećan broj kolapsnih stanja na javnim mjestima

Zbog velikih vrućina, koje ovih dana vladaju u našoj zemlji, u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo povećan je broj pacijenata.

Kazala nam je to prim. dr. Sena Softić-Taljanović, direktorica, naglašavajući kako je tokom proteklog vikenda, ali i današnjeg prijepodneva, naročito povećan broj intervencija na javnim mjestima.

– Naše urgentne medicinsko terenske ekipe ovih dana trećinu intervencija obavljaju na javnim mjestima. U posljednja 24 sata imali smo čak 31 takvu intervenciju. Ljudi jednostavno ne slušaju upozorenja ljekara, kreću se i izlažu fizičkom naporu u vremenu u kojem to ne bi trebali raditi. Izvinite, ali ne možete cijepati drva usred dana na ovakvim temperaturama, a mi imamo i takvih. Imali smo osobu kojoj je pozlilo u džamiji u Hrasnici. To isto se desilo čovjeku u automobilu kod škole u Sokolović Koloniji, potom na stadionu u Hadžićima, na Bijambarama… – pomenula nam Softić-Taljanović neke od slučajeva kolapsa građana, ali je dodala da do sada nisu imali intervencija na otvorenim gradilištima.

Oni koji dolaze u Zavod za hitnu medicinsku pomoć obično se, kaže naša sagovornica, žale na vrtoglavicu, glavobolju, opću slabost te oscilacije u pritisku.

– Ovo su temperature koje naš vaskularni sistem teško podnosi i zato treba biti veoma oprezan. Zbog toga su česta kolapsna stanja, ali ima i iznenadnih srčanih zastoja i moždanih udara – naglasila je Softić-Taljanović.

S obzirom da su meteorolozi za naredna tri dana najavili ekstremno visoke temperature, kada će živa na termometru prelaziti i 40 stepeni Celzijusa, ljekari iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS ponovo skreću pažnju građanima da se pridržavaju preporuka koje važe za ovakve vremenske uvjete.

– Ne izlagati se direktnom suncu u periodu od 10 sati ujutro do 18 sati poslije podne.
– U ranim jutarnjim satima provjetriti prostorije u kojima se boravi.
– Nositi odjeću od prirodnih materijala svijetlih boja.
– Ako izlazite glavu obavezno zaštititi maramom, kapom ili šeširom.
– Nositi sunčane naočale koje će zaštititi oči od ultravioletnog zračenja.
– Ne izlagati se pretjerano fizičkom naporu.
– Jesti sezonsku laganu hranu, obogaćenu voćem i povrćem.
– Piti vodu i kada ne osjećate žeđ, naročito starije osobe.
– Izbjegavati alkohol, gazirana pića i veće količine kafe.

Ovih preporuka posebno bi se trebali pridržavati hronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe.

Related posts