Haftarove snage pripremaju ofenzivu prema zapadu Libije

Naftom bogata zemlja ima dvije vlasti: GNA sa sjedištem u Tripoliju uspostavljenu krajem 2015. na temelju ugovora pod pokroviteljstvom UN-a i suparničku samoproglašenu vladu Halife Haftara na istoku zemlje

Libijska nacionalna vojska (ANL) Halifa Haftara najavila je u srijedu navečer da priprema ofenzivu “čišćenja zapada Libije i glavnog grada Tripolija, od terorista i plaćenika”.

General Ahad al-Mesmari, glasnogovornik ANL-a najavio je to na konferenciji za novinare u Bengaziju i dodao da se završavaju pripreme za vojnu operaciju.

U Tripoliju je šef Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) Fajez al-Saraj u priopćenju upozorio na “eskalaciju i huškačke izjave”.

Ta naftom bogata zemlja ima dvije vlasti: GNA sa sjedištem u Tripoliju uspostavljenu krajem 2015. na temelju ugovora pod pokroviteljstvom UN-a i suparničku samoproglašenu vladu Halife Haftara na istoku zemlje koju kontrolira Libijska nacionalna vojska (ANL).

Medijski ured ANL-a je ranije na Facebooku naveo da se po odluci maršala Haftara više vojnih jedinica uputilo prema zapadu kako bi očistili teren od ostataka terorističkih skupina.

Taj tekst je popraćen video snimkom kolone više desetaka vojnih vozila. Za sada nije bilo moguće provjeriti smjer njihova kretanja.

Saraj je pozvao svoje protivnike, ne imenujući ih, da prestanu prijetiti i pozvao ih da pokažu mudrost i razum.

24sata

Related posts