Gužve na granicama sa Slovenijom i Hrvatskom od 7. aprila

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Hrvatskom od 7. aprila očekuju se duža zadržavanja jer počinju sistematske provjere na vanjskim granicama Šengena za sve putnike.

Uredbom (EU) 2017/458 Evropskog Parlamenta i Vijeća od 15. marta mijenjaju se trenutačno važeći standardi obavljanja kontrola na granicama, a to se posebno odnosi na građane Evropske unije.

Do sada je bilo dovoljno da pripadnici granične policije obave osnovnu kontrolu putnika brzom i jednostavnom provjerom validnosti putnih dokumenata građana Evropske unije, međutim, zbog uredbe, njihova dokumenta će se morati provjeriti u Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

Službenici granične policije Slovenije će detaljno provjeravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prijelazu. Ova uredba o sistemskim provjerama ne predviđa bilo kakve izuzetke. Na graničnim prijelazima gdje se kontrole obavljaju zajedno s hrvatskim vlastima, primjenjivat će se ista procedura od službenika Granične policije Hrvatske.

Zbog toga, procedure granične kontrole će trajati znatno duže, a produženo će biti vrijeme čekanja na prijelaz granice s Hrvatskom na pojedinim graničnim prijelazima, posebno u periodima velikih saobraćajnih gužvi (državni praznici i turistička sezona).

Iako će policijski službenici Slovenije angažirati sve svoje infrastrukturne i ljudske resurse u cilju maksimalnog smanjenja posljedica primjene uredbe, bit će nemoguće u potpunosti izbjeći duža zadržavanja putnika na graničnim prijelazima koja će nastati kao rezultat detaljnih provjera putnih dokumenata na vanjskim granicama EU.

Putnicima se savjetuju da provjere status dokumenata, posebno ukoliko su unazad dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili oštećeni. Ovo je potrebno da bi se uvjerili da su podaci o dokumentima tačno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka.

Također, savjetuje se da izbjegnu putovanje u Hrvatsku tokom vikenda osim ukoliko je rezervisan takav aranžman koji počinje i završava u danima vikenda, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Related posts