Guterres: Globalna raspodjela vakcina najveći moralni test današnjice

Generalni sekretar UN-a General Antonio Guterres osudio je bogate zemlje zbog “nacionalizma i gomilanja vakcina” u petak, godinu dana nakon proglašenja pandemije koronavirusa.

Guterres je rekao da se svijet u 2020. suočio s “cunamijem patnje” i da je, iako je vakcina svjetlo na kraju tunela, duboko zabrinut zbog nejednake raspodjele.

“Vidimo puno primjera nacionalizma vakcine i gomilanja zaliha u bogatim zemjama, kao i nastavak sklapanja dogovora s proizvođačima koji podrivaju pristup svima”, kazao je šef UN-a.

“Globalna kampanja vakcinisanja je najveći moralni test današnjice”, istaknuo je.

Guterres upozorava da neke siromašne zemlje još nisu dobile nijednu dozu, a bogate su na putu da osiguraju vakcinu za sve svoje stanovnike.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju 11. marta 2020.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus također je izrazio zabrinutost zbog nejednakosti u raspodjeli vakcina i više je puta upozorio da će, ako se virus bude slobodno širio u nekim dijelovima svijeta, mutacije i varijante postati prijetnja cijeloj planeti.

Program za poštenu podjelu vakcina Covax trebao bi osigurati oko dvije milijarde doza nerazvijenim zemljama do kraja 2021.

Dosad je kroz taj program dostavljeno 14,7 miliona doza u 22 zemlje.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts