Građani ogorčeni: Iako je oslobođen akciza u BiH poskupio i plin za domaćinstva

Potrošači u Republici Srpskoj osjećaju se prevareno zbog poskupljenja plina za gotovo 18 posto, jer na potrošnju ovog energenta u domaćinstvima nisu uvedene akcize.

Srbijanski novinari istražili su cijene na benzinskim pumpama, te potvrdile da su pojedini prodavači povisili cijenu plina za domaćinstva sa 17 na 20 KM po boci, prenosi Blic.

“Kao što je poznato, akcize i takse za puteve nisu jedini faktor koji utiče na cijenu nafte i naftnih derivata, pa tako i tečnog naftnog gasa. Nabavna cijena plina je porasla nekoliko puta u kratkom roku u proteklih nekoliko sedmica, te su distributeri bili prinuđeni da povise cijenu plina na benzinskim pumpama”, tvrdi Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske.

Građanima ova matematika nije baš “legla”.

“Cijena plina za automobile je skočila samo za iznos akciza, dok cena plina za domaćinstva prati tržišna kretanja? Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da je priča o akcizama iskorištena i za neopravdana poskupljenja. Ako ovako ostane, onda ne vidim smisao postojanja raznih udruženja za zaštitu potrošača”, kaže Đorđe O. iz Banjaluke.

Podsjećamo, zakonom o akcizama uvedena je taksa za puteve i autoputeve na tečni naftni gas, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve. Tako je ovaj ovaj energent poskupio za oko 0,30 KM po litri i košta oko 1,10 KM.

Ova taksa nije do sada postajala, pa predstavlja značajan udar jer puno vozača koristi ovaj plin. Zakonodavac je, međutim, jasno rekao da se akcize i takse na korištenje plina u domaćinstvima ne plaćaju

Zbog novog Zakona o akcizama, u BiH je 1. februara gorivo poskupjelo za najmanje 0,18 KM po litri, pa je tako, naprimer, litar dizela 2,11 KM.

Related posts