Mustafić: RS je postala totalitarna vladavina u kojoj je SNSD vrhunska pamet za sve

Ministarstvo prosvjete i kulture RS obavijestilo je sve fakultete u ovom entitetu da izbjegavaju naučno-stručne konferencije na nivou BiH nakon čega su uslijedile burne reakcije. Iako su se iz ministarstva pokušali opravdati navodeći da pojedinci ne mogu donositi odluke za koje nisu ovlašteni, bh. reditelj Dino Mustafić ističe da je ovo despotska odluka koja potvrđuje da je RS postala totalitarna i autokratska vladavina.

“Takva vladavina pod kontrolu stavlja sve obrazovne institucije i akademsku zajednicu. Očito intelektualna tišina u RS-u svjedoči da su javno mnijenje, dijalog i kritika odavno ugušeni. Time se pristaje na to da vladajuća elita okupljena oko Milorada Dodika i SNSD-a postaju vrhunska pamet za sve”, kazao je Mustafić za Klix.ba.

U dopisu koji je proslijeđen fakultetima u Republici Srpskoj, Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Institutu za genetičke resurse RS stoji da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS analiziralo projekte u oblasti visokog obrazovanja koji se realizuju u BiH, a u kojima učestvuju predstavnici visokoškolskih ustanova Republike Srpske. Rezultat je, tvrde, poražavajući jer naučni kadar RS učestvuje na konferencijama na kojima se negira nadležnost Republike Srpske u oblasti visokog obrazovanja.

Ministarstvo je obavijestilo univerzitete da su dužni spriječiti samoinicijativno učešće pojedinaca i predstavljanje univerziteta na konferencijama i naučno-stručnim skupovima regionalnog karaktera. Univerziteti su dužni, istaknuto je u dopisu, da obavijeste ministarstvo o svim inicijativama za uspostavljanje zajedničkih tijela na nivou BiH, izmjenu i dopunu postojećih zakonskih rješenja te izradu strateških dokumenata na nivou BiH.

Mustafić smatra da je ovo ustvari poruka da javno mnijenje, dijalog i kritika u RS-u nisu poželjni.

“To je defekt političke kulture, političkog života, idolopoklonički odnos prema vođi. To je pretpolitičko stanje, prostor terora, straha i kontrole uma. U RS-u nema slobode, jer se očito sve što je naspram vladajuće klike baca u blato i degradira, što čini i ova sramna odluka”, zaključio je Mustafić.

Nakon burnih reakcija javnosti šef Kabineta ministra prosvjete i kulture RS Novica Mitrović ocijenio je da je dopis Ministarstva prosvjete i kulture RS za cilj imao da spriječi samovolju pojedinaca. Kazao je da je Ministarstvo došlo do saznanja da pojedini profesori s univerziteta u Banjoj Luci i u Istočnom Sarajevu, bez saglasnosti dekana ili rektora ustanove s koje dolaze, učestvuju na različitim konferencijama, okruglim stolovima i različitim projektima iz oblasti obrazovanja, a, prema njegovom mišljenju, nelogično je da neko predstavlja ustanovu u kojoj radi, a da prethodno s rukovodstvom te ustanove nije usaglasio stav niti je nakon ovih skupova informisao rukovodstvo fakulteta, odnosno univerziteta eventualno predloženim zaključcima.

Zbog toga je od univerziteta zatraženo da profesori prije učešća na ovakvim skupovima traže saglasnost svojih pretpostavljenih.

Related posts