Grad Bihać domaćin Sportskih igara mladih

Grad Bihać domaćin je tradicionalnih Sportskih igara mladih. Takmičenje u Bihaću na kojem učestvuje preko 1.000 mališana danas će na sportskim borilištima širom grada bihaćkim mališanima omogućiti da se takmiče u malom nogometu, odbojci, košarci, stolnom tenisu, atletici i “igri između dvije vatre“, saopćeno je iz ureda gradonačelnika.

Mališanima i organizatorima u dvorani Luke na otvorenju igara obratili su se Mladen Šantić, predsjednik Gradskog sportskog saveza, Jasmin Musić, Savjetnik premijera USK-a i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

“Danas je Bihać sportsko središte našeg Kantona i grad koji je ponosan na svoju mladost. Želim svim učesnicima dobru zabavu uz želju da u fer i sportskoj atmosferi dostojno predstavite škole iz kojih dolazite, a kasnije i naš grad na finalnom takmičenju u Sarajevu”- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Prvi put, 1996. godine, organizovane su Sportske igre mladih u Hrvatskoj. Ideja je rasla i takmičenje je postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Evrope. U dvadeset godina organizacije Igara u Hrvatskoj, tri godine u Srbiji i šest godina u Bosni i Hercegovini, na Igrama je učestvovalo preko 1.000.000 djece i mladih. Igre su organizovane pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svjetske nogometne federacije.

Podršku Igrama daju eminentna imena iz sportskog i političkog života, pa su tako počasni predsjednici Sportskih igara mladih gospoda Sir Dave Richards predsjednik Premier Lige i Ivica Osim. Ambasadori Igara su Predrag Mijatović, David Beckham, Jose Mourinho, Sven-Goran Eriksson, Franz Beckenbauer, Edin Džeko, Vedad Ibišević, Miralem Pjanić, Mirza Teletović i mnogi drugi.

Sportske igre mladih promovišu način života čiji su temelji razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play, kao alternativu svim mogućim negativnim trendovima današnjice koji se na izrazit način reflektiraju na populaciji djece i mladih.Iz godine u godinu odaziv djece je sve veći, a kvaliteta organizacije je dosegla najviši nivo.

Related posts