Gori rafinerija kod Sevastopolja, gusti dim se proširio

Situacija je pod kontrolom naših vatrogasaca i svih operativnih službi, rekao je Razvožajev i dodao da niko nije povrijeđen

Rafineriju i skladište nafte vojske Rusije, koje se nalazi u Kozača zalivu u blizini Sevastopolju jutros su napali ukrajinski dronovi kamikaze.

U 4 sata jutros dronovi su se obrušili, nakon čega je uslijedila stravična eksplozija, a vatra i gust crni dim nadvio se na grad. Veliki broj vatrogasnih ekipa upućen je na gašenje požara. Poslat je i vatrogasni voz. Rusi su ovaj požar na skali od 18 označili na 4 nivo.

Crni dim

Nad gradom se i dalje vije gust crni dim, a na mjesto napada Ministarstvo odbrane Ruske Federacije poslalo je i kontradiverzione ekipe koje nadgledaju mesto.

Zapanjujući snimci pokazuju kako se nebo crni nad Sevastopoljom koji su zauzeli Rusi. Gust dim se uzdiže zbog ogromnog požara, a oblak poput džinovske pečuraka mogao se videti kilometrima unaokolo nakon dvije ogromne eksplozije.

Eksplozije su se dogodile u 4:20 i 4:21 po lokalnom vremenu, a vjeruje se da je do sedam rezervoara goriva izgorjelo.

I moskovski zvaničnik kaže da je požar u rezervoaru za gorivo vjerovatno posljedica napada dronom. Ruski guverner Mihail Razvožajev objavio je na Telegramu da je u Sevastopolju izbio veliki požar.

– Ogroman požar izbio je u krimskom lučkom gradu Sevastopolju nakon vjerovatnog napada dronom na rezervoar za skladištenje goriva – napisao je na Telegramu Mihail Razvožajev.

Napad dronom

– Rezervoar za gorivo gori… Prema preliminarnim izveštajima, požar je mogao izazvati napad dronom – napisao je on rano u subotu, prenosi ruska agencija TASS.

On je rekao da je površina od 1.000 kvadratnih metara (skoro 11.000 kvadratnih stopa) zahvaćena plamenom. Na snimcima koji su podijeljeni na društvenim mrežama i koji navodno prikazuju požar, vide se plamenovi koji gutaju rezervoare za skladištenje goriva i gust oblak crnog dima koji se diže iznad grada.

– Situacija je pod kontrolom naših vatrogasaca i svih operativnih službi. Pošto je količina goriva velika, bit će potrebno vrijeme da se požar lokalizuje – rekao je Razvožajev i dodao da niko nije povrijeđen.

Ukrajina je u više navrata izjavljivala svoju namjeru da povrati poluostrvo Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine, uz međunarodnu negodovanje.

Bez odgovora

Ukrajinska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar u subotu.

Ovo je inače najžešći napad od početka rata poslije udara na Krimski most 6. oktobra 2022.

Vjeruje se da je ovo osveta za jučerašnje raketiranje i gađanje zgrade. 

Ukrajinci su jučer izveli seriju udara na Donjeck zbog rušenje zgrada u gradu Umanju.

Izvor: Avaz.ba

Related posts