Google, Adidas, Rolex, Pepsi: Kako su najpoznatiji svjetski brendovi dobili ime

Iako proizvode najpoznatijih svjetskih brendova svakodnevno koristite, sigurno niste znali kako su dobili imena i šta se krije iza čuvenih imena.

Bezalkoholno američko piće Pepsi ime je dobilo prema pepsinu – enzimu koji se nalazi u ovom napitku. Izumitelj Pepsija Caleb Davis Bradham želio je biti liječnik, ali je postao farmaceut. Njegov originalni izum, poznat kao “Brad's Drink” napravljen je od mješavine šećera, vode, karamela, limunovog ulja i muškatnog oraščića. Tri godine kasnije Bradham je preimenovao ovo piće u “Pepsi Cola”. Pepsi je nastalo od izraza “dyspepsia” što znači “slabo varenje”.

Google je izveden od riječi “googol” što je matematički naziv za broj jedan iza kojeg stoji niz od 100 nula. Naziv je nastao nakon što je jedan od studenata Univerziteta na Stanfordu pogrešno spelovao riječ “googol”.

Osnivač McDonald'sa Raymond Kroc prodavao je mašine za mljevene mesa kada je upoznao braću Dicka i Maca McDonalda koji su imali restoran brze hrane u Kaliforniji. Kroc je bio impresioniran njihovim restoranom i ubrzo je postao njihov agent i širom SAD-a otvorio stotine franšiza. Nekoliko godina poslije, kupio je sva prava nad McDonald'som, a braća Dick i Mack su se povukli.

Adidas je skraćenica imena osnivača ovog brenda Adolfa Dasslera koji je nakon Prvog svjetskog rata počeo izrađivati sportsku obuću. Ime je nastalo od njegovog nadimka Adi i prva tri slova njegovog prezimena.

Sportski brend Nike nosi ime grčke boginje pobjede, a sam znak brenda predstavlja njen let.

Hans Wilsdorf, osnivač Rolexa, želio je svoj brend nazvati imenom koje će biti lako izgovoriti na bilo kojem jeziku.

“Pokušao sam kombinirati slova abecede na sve moguće načine. Imao sam na stotine kombinacija, ali nijedna mi nije zvučala dobro. Jednog jutro, dok sam jahao konja, kao da mi je neko na uho šapnuo ‘Rolex'”, rekao je Wilsdorf.

Starbucks je nazvan po liku iz romana “Moby Dick”, autora Hermana Melvillea.

Osnivač Zare Amancio Ortega svoju kompaniju nazvao je “Zorba the Greek”, ali je ubrzo shvatio da se samo nekoliko ulica dalje nalazi kafić koji nosi isto ime. S obzirom na to da su slova za natpis iznad prodavnice već bila izrađena, odlučio je izbaciti neka i tako je nastalo ime Zara.

Ingvar Kamprad, osnivač IKEA-e, kombinirao je inicijale svog imena (IK) s prvim slovima farme i sela u kojima je odrastao (Elmtaryd i Agunnaryd u južnoj Švedskoj).

Related posts