Godišnjica bitke na Lohovskim brdima

Prije 25 godina jedinice 2. bihaćke brigade na Lohovskim brdima, u blistavoj vojnoj akciji razbili su neprijateljske linije i oslobodile položaje na Gradini i tom prilikom zarobili 2 topa „zisa“ i veću količinu municije i pješadiskog naoružanja.

Dvadeset drugi sepembar ‘92. godine jedan je od značajnih datuma u ratnom kalendaru tadašnje Unsko- sanske operativne grupe, kasnije Petog korpusa. Na ovaj dan prije 25 godina jedinice 2. bihaćke brigade na Lohovskim brdima, u blistavoj vojnoj akciji razbili su neprijateljske linije i oslobodile položaje na Gradini i tom prilikom zarobili 2 topa „zisa“ i veću količinu municije i pješadiskog naoružanja. U spome na ovu bitku i sve poginule branioce danas su preživjeli borci 2. bataljona 2. bihaćke brigade podigli spomen ploču sa imenima svih poginulih i nestalih u ovoj akciji.

Incijativu da se podignu ove spomen pločela i na njima upišu imena svih 18 poginulih boraca i jednog nestalog potekla je od strane suboraca i udruženja Esnaf Rekić iz Mjesne zajednice Vrsta. Iako je od tog vremena prošlo 25 godina učesnici ove akcije Muhamed Rahmanović i Mehura Selimović svega se dobro sjećaju.

Vojna akcija na Lohovskom brdima izvedena je u sklopu prve oslobodilačke operacije Unsko-sanske operativne grupe A RBiH pod nazivom „Plamen 92“ koja je vođena na postoru od Lohovskih brda preko Grabeža i Grmuše do Bosanske Krupe. Cilj celokupnih vojnih aktivnosti bio je odbaciti neprijatelja i njegovu artiljeriju što dalje od grada.

Iz revolta zbog pretrpljenih gubitaka odmah u večernjim satima neprijatelje iz više položaja granatirao Kantonalnu bolnicu kojom prilikom je smrtno stradalo 14 pacijaenata.

Operacijom „Plamen 92“ nisu izvršeni svi zacrtani ciljevi, prvenstveno zbog slabe vatrene moći naših jedinica. Međutim, obzirom da se radilo o prvim većim vojnim oslobodilačkim aktivnostima, operacija je imala značajan učinak na moral boraca u budućim vojnim aktivnostima.

Related posts