Globus u službi propagande: Izetbegović ponovo predstavljen kao radikal koji priprema vojsku

Hrvatski sedmični magazin Globus objavio je novi broj u kojem su na naslovnici predstavili člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića neosnovano ga dovodeći u vezi s osnivanjem neke vojske, koja se po njima priprema za novi rat.

“Bakirova Bosna – tko sprema ‘akere’ za novi rat’ naslovnica je novog izdanja Globusa, koja je dobila brojne kritike zbog nacionalističkih konotacija i neosnovanih teza.

Tako Globus analizira stanje u BiH, potencirajući problem Izbornog zakona, te autorica Mirjana Kasapović poručuje da ako Bošnjaci treći put izaberu beskrupuloznog Komšića za člana Predsjedništva – BiH će zapasti u nesagledivu krizu.

Jedan od autora je i Ivo Lučić, poznat po ekstremno desničarskim stavovima koje je potvrdio komentarisanjem presude Haškog suda zločincima tzv. Herceg-Bosne. Tako Lučić piše o sukobu Armije RBiH i HVO-a, ističući da su pripadnici Armije ubili više od 1.000 hrvatskih civila. Lučić, koji je historičar tokom rata je bio visokopozicionirani vojni obavještajac u tzv. Herceg-Bosni te general HVO-a.

Tako novu naslovnicu Globusa komentariše i osuđuje ugledni profesor Dejan Jović koji smatra da se na taj način kroz medije stvaraju novi neprijatelji, naglasivši da su nedavno za Hrvatsku to bili Slovenci, a sada su Bošnjaci, poručujući da su ovakvi tekstovi u funkciji stvaranja osjećaja straha i mržnje kod građana.

Svoj komentar dao je i reditelj Dino Mustafić koji kaže: “Profesionalno dno, vrhunac hrvatske kontinuirane propagande koja se bazira na lažima i spekulacijama okorjelih nacionalista i islamofoba. BiH je pod političkim udarom koji je intezivniji nego ‘90-ih. Zbog ovakvih natpisa i novinari su trebali biti u Hagu”, smatra Mustafić.

klix.ba

Related posts