Gelbard: Potrebno je preurediti Dejtonski sporazum, to treba voditi EU uz podršku SAD

Dejtonski sporazum bio je izuzetno važan iz jednog posebnog razloga – zaustavio je ubijanje.

Bio je to neizmjeran napor Ričarda Holbnruka (Richard Holbrook) i drugih koji su to postigli. Izuzetan međunarodni napor koji je uključivao mnoge zemlje.Poručio je ovo u razgovoru za Glas Amerike bivši američki diplomata Robert Gelbard.

– Holbruk je uložio izvanredan napor okupljajući sve i praveći izuzetne kompromise kako bi ubijanje prestalo – smatra Gelbard.

Dvije sedmice nakon Dejtona, navodi, otišao je u BiH, i to na Holbrukov zahtjev. Bilo mu je to prvo od mnogih putovanja u BiH.

– Otišao sam u Bosnu, u Sarajevo, na to prvo putovanje, a zatim sam sljedećih mjesec dana išao u Beograd i prvi put se sastao sa Slobodanom Miloševićem. Prvi od mnogo sastanaka – rekao je Gelbard.

Ponavlja da je Dejtonski sporazum bio ključan jer je zaustavio ubijanje, ali je to bio privremeni okvir za upravljanje Bosnom i Hercegovinom.

– Privremeni okvir. I to je u jednoj mjeri bilo uspješno. Ali sada je potrebno nešto drugačije – naglašava Gelbard.

Zanimljivim i ironičnim ocijenio je to što su u RS-u u početku mrzili Dejton, a sada Dodik stalno govori kako ga voli.

– Razlog zašto voli Dejton je taj što strukture, nažalost, ne dopuštaju istinsko upravljanje državom. Dakle, potrebno je preurediti ovaj sporazum i to bi bio ogroman napor s ogromnom političkom voljom mnogih – govori Gelbard, prenose Vijesti.ba

Izvor: Vijesti.ba

Related posts