FRANCUSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA 'Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU 31. listopada bez dogovora i dalje je najvjerojatnija mogućnost'

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije 31. listopada bez dogovora i dalje je “najvjerojatnija” mogućnost, rekao je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

“Poznato vam je stajalište Francuske koja smatra da je dogovor o izlasku najbolje rješenje, ali danas je najvjerojatnija pretpostavka (…) izlazak bez dogovora”, rekao je u Narodnoj skupštini.

Britanski premijer Boris Johnson obećao je u utorak da će “vrlo skoro” uputiti Bruxellesu nove prijedloge, ne navodeći kako planira riješiti problem irske granice.

Bruxelles i London ne uspijevaju se dogovoriti o konkretnoj alternativi za tzv. backstop, “sigurnosni mehanizam” koji nakon Brexita treba spriječiti ponovnu uspostavu granice u Irskoj između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Republike Irske koja je članica EU-a.

Granica između Irske i Sjeverne Irske nakon Brexita glavni je kamen spoticanja u britanskim pregovorima o izlasku iz Europske unije. Prije nego što je postala uglavnom nevidljiva zahvaljujući mirovnom sporazumu postignutom na Veliki petak 1998., granica na irskom otoku duga 500 kilometara bila je povod za nasilje tijekom tri desetljeća sjevernoirskih nemira.

Pristaše ‘backstopa’ kažu da je on ključan kako bi granica između Irske koja je članica EU-a i Sjeverne Irske ostala otvorenom, odnosno kako bi se održao krhki mir postignut na Veliki petak iz 1998. Irska strahuje od ponovnog izbijanja sukoba ako se vrati kopnena granica i kontrola između dvije Irske.

“EU je otvoren za druge prijedloge, za prijedloge koji se mogu uskladiti s dogovorom o povlačenju, ali zasad nismo dobili nikakav prijedlog”, dodao je Jean-Yves Le Drian.

Pod pritiskom da potanko obrazloži svoje planove 30 dana prije planiranog izlaska iz EU-a, britanski premijer zanijekao je da želi postaviti carinske postaje na irskoj granici kao što pišu irski mediji.

Kako navodi irska televizijska mreža RTE, London razmišlja o organiziranju carinske kontrole nekoliko kilometara od granice, na posebnim mjestima.

Roba koja se prevozi nadzirala bi se u stvarnom vremenu pomoću mobitela i uređaja za lociranje koji bi bili u kamionima.

Bilo kakav novi prijedlog treba odobriti parlament, koji je već tri puta odbacio sporazum o brexitu EU-a i Therese May.

jutarnji.hr

Related posts