Fra Mile Babić: Hrvati u Hrvatskoj Hrvate u BiH smatraju civilizacijski nižim od sebe. Taj mentalitet je star dva-tri stoljeća, to je sramota. Oni su...

Hrvati u Hrvatskoj Hrvate koji žive u BiH smatraju civilizacijski nižim od sebe. Taj mentalitet je star dva-tri stoljeća, to je sramota, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba filozof, teolog i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić.

Oni su naučili da smo mi tobože na nižem stupnju od njih, pa nas sa strane uče i dijele nam savjete. Takav pristup je nedemokratski i nemoralan – kaže Babić.

Ocijenivši nedopustivim konstantno miješanje zvaničnika Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH ocjenjuje kako je dubinski problem na ovim prostorima (ne)jednakost među ljudima, narodima i državama.

– Mi nismo naučili da budemo jednaki, a to su osnovni zahtjevi demokracije. Naši ljudi naučili su na podanički mentalitet – da ne misle svojom glavom, već da svoje centre imaju u Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj. To je taj nedostatak demokracije, moralne svijesti i moralne promjene.

Takva je situacija, dodaje, i u Bosni i Hercegovini, gdje pojedinci čekaju da im neko nešto sa strane naredi, pa da to oni izvršavaju.

– Mi ne znamo da budemo jednaki, nego neko uvijek hoće da bude većina, a one druge da napravi manjinom. A to je znak primitivizma i zaostalosti – konstatuje Babić.

Naglašava kako su glavni problem po Hrvate u BiH – HDZ BiH i lider te stranke Dragan Čović.

– Naša glavna stranka nameće nam probleme. Nikad ništa nisu dobro uradili, a nešto pričaju i krivca traže izvan sebe. I drugi rade tako. A primitivizam je tražiti krivca izvan sebe za sve svoje neuspjehe, jer smo zapravo sami sebi krivi – tvrdi Babić.

Prema njegovim riječima, Čović ne želi ravnopravnost i samo bi nešto nametao.

– On bi izmjenama Izbornog zakona stvorio treći entitet, da Hrvati u Sarajevu, Zenici i Tuzli ne mogu biti birani, nego samo birati – upozorava Babić.

U HDZ-u BiH, nastavlja naš sagovornik, uopće ne žele demokraciju.

– Ovi iz Evrope valjda ih sad čitaju, pa hoće da im lijepo i polako ukažu da se ponašaju na demokratski način. Ovi u HDZ-u opet hoće da im je etnička pripadnost važnija od građanske. Oni nas Hrvate u BiH čine neravnopravnim – zaključuje Babić.

Vijesti

Related posts