Financial Times piše o Kolindinim bizarnim gafovima

Dva dana prije hrvatskih predsjedničkih izbora ugledne poslovne novine Financial Times pišu o bizarnim gafovima predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji su obilježili njenu kampanju i strmoglavili njene šanse na izborima.

Kako piše Financial Times, Kolinda se prije početka kampanje činila kao siguran pobjednik izbora. A onda je započela kampanju. Sad je u vrlo uskoj utrci s dvojicom kandidata, što pojačava političku nesigurnost u zemlji koja će od Nove godine prvi put predsjedati Europskom unijom.

Kolindu Financial Times opisuje kao kandidatkinju vladajućeg HDZ-a, bivšu pomoćnicu glavnog tajnika NATO-a s dugim CV-om visokih vanjskopolitičkih poslova i prvu predsjednicu Hrvatske, koja je to postala 2015. Spominje, također, da je “privukla pozornost svijeta prošle godine kad je nekoliko puta putovala u Rusiju kako bi navijala za svoju ekipu koja je osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu”.

Sramotni gafovi Kolnde Grabar Kitarević

image
ANTONIO BAT/EPA EPA08082432 CROATIAN PRESIDENT KOLINDA GRABAR-KITAROVIC AND HER HUSBAND POSE DURING A ELECTION CAMPAIGN RALLY IN ZAGREB, CROATIA, 19 DECEMBER 2019. GRABAR-KITAROVIC IS RUNNING FOR RE-ELECTION WHEN CROATIA HOLDS PRESIDENTIAL ELECTIONS ON 22 DECEMBER 2019. EPA/ANTONIO BAT/ANTONIO BAT

Obećanje o plaćama od 8000 eura, bijeg autobusom s mjesta nesreće, pjevanje Bandiću…

No istraživačica na odjelu za politiku i međunarodne odnose na Sveučilištu Oxford Tena Prelec ocjenjuje da je Kolinda vodila “vrlo nervoznu i nesigurnu kampanju”.

Njeno vodstvo u anketama stalno se topilo, prije svega zbog “nekoliko sramotnih gafova” poput onog da ima obećanja stranih vlada da će njihove tvrtke zapošljavati Hrvate uz plaću od 8 tisuća eura – a prosječna plaća u Hrvatskoj je 900 eura, piše FT.

Drugi gaf koji ovaj list spominje je pjevanje gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, čovjeku protiv kojeg je USKOK podignuo više optužnica.

U članku se spominje i incident s njenim autobusom koji nije stao nakon što je udario automobil dok je vozio predsjednicu na predizborni skup u Zagorju.

FT piše i da je kandidatura folk-pjevača i bivšeg HDZ-ovca Miroslava Škore, kao suparnika na desnici, gurnula Kolindu još više udesno u kampanji. A u isto vrijeme je dala veće šanse bivšem premijeru Zoranu Milanoviću kao socijaldemokratskom kandidatu.

Ljevičari bi mogli glasati za Škoru u drugom krugu ako prođu on i Kolinda

Ipak, male su šanse da će Milanović, koji je pri kraju premijerskog mandata bio izrazito nepopularan, pobijediti ikoga od njih dvoje u drugom krugu izbora, predviđa FT.

image
ANTONIO BAT/EPA EPA08082445 SUPPORTER OF CROATIAN PRESIDENT KOLINDA GRABAR-KITAROVIC CHEER DURING AN ELECTION CAMPAIGN RALLY IN ZAGREB, CROATIA, 19 DECEMBER 2019. GRABAR-KITAROVIC IS RUNNING FOR RE-ELECTION WHEN CROATIA HOLDS PRESIDENTIAL ELECTIONS ON 22 DECEMBER 2019. EPA/ANTONIO BAT/ANTONIO BAT

A nedavna anketa pokazala je da bi, u hipotetskom drugom krugu izbora između Škore i Grabar-Kitarović, čak 60% glasača koji naginju lijevo glasalo za Škoru.

Škorina pobjeda mogla bi, pak, produbiti podjele u HDZ-u, ojačati nacionalističko krilo stranke i oslabiti umjerenog premijera Andreja Plenkovića, zaključuje FT.

Jović za FT: Ovo bi mogla postati borba između establišmenta i celebrity populizma

image
ANTONIO BAT/EPA EPA08082443 CROATIAN PRESIDENT KOLINDA GRABAR-KITAROVIC SPEAKS TO SUPPORTERS DURING A ELECTION CAMPAIGN RALLY IN ZAGREB, CROATIA, 19 DECEMBER 2019. GRABAR-KITAROVIC IS RUNNING FOR RE-ELECTION WHEN CROATIA HOLDS PRESIDENTIAL ELECTIONS ON 22 DECEMBER 2019. EPA/ANTONIO BAT/ANTONIO BAT

“Ako Miroslav Škoro prođe u drugi krug, što izgleda malo vjerojatno, ali moguće, mogao bi postati predsjednik. To bi značilo narušavanje ekvilibrija u vladajućoj stranci. Predsjednik Škoro bio bi štetniji za Plenkovića nego predsjednik Milanović”, zaključuje Prelec za FT.

Profesor politologije sa Sveučilišta u Zagrebu Dejan Jović također je za FT ocijenio da o tome kojih dvoje kandidata prođe u drugi krug ovisi hoće li Hrvatska ostati podijeljena između ljevice i desnice ili će to prerasti u “borbu između establišmenta i celebrity populizma”.

Ipak, Jović smatra da je Hrvatska otporna na populizam. “Hrvatska nije kao Poljska ili Mađarska, građansko društvo i mediji koji se protive populizmu i dalje su snažni”, istaknuo je.

Related posts