FIFA prihvatila dvije kandidature za domaćina Mundijala 2026

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) prihvatila je dvije kandidature za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2026., zajedničku kandidaturu SAD-a, Meksika i Kanade, te kandidaturu Maroka, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju FIFA-e navedeno je kako je komisija napravila procjene zajedničke kandidature SAD-a, Meksika i Kanade, te Maroka koji samostalno želi biti domaćin Mundijala.

Nakon što su obavljene sve procjene, FIFA je prihvatila obje kandidature, a domaćin će biti poznat na FIFA-inom kongresu u Moskvi, koji će biti održan 13. juna, dan uoči početka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva.

U izvještaju je navedeno kako je kandidatura Maroka, zbog činjenice da gradnja stadiona i drugih kompleksa u ovoj zemlji još uvijek traje, prihvaćena u kategoriji “visokog rizika”. Od 12 stadiona na koliko Maroko želi organizovati prvenstvo, devet je u izgradnji, dok je ostatku potrebna obnova.

Kanada, SAD i Meksiko predložile su 17 stadiona za održavanje Mundijala, a FIFA-ina komisija je navela kako su svi u dobrom stanju.

Related posts