Ferrari iz 1962. prodat za skoro 50 miliona dolara

Ferrari 250 GTO iz 1962. godine postao je najskuplji automobil svih vremena koji je prodat na nekoj aukciji.

Nakon uzbudljivog nadmetanja bogatih kolekcionara klasičnih automobila koje je u Montereju održala kuća RM Sotheby’s, ovaj legendarni trkački Ferrari dostigao je cijenu od čak 48,4 miliona dolata.

Početna cijena na aukciji iznosila je 33 miliona dolara, a konačna 44 miliona, pa je se uz uračunati porez stiglo do pomenutog istorijskog rekorda.

Najskuplji automobil koji je prodat na aukciji prethodno bio takođe jedan Ferrari 250 GTO, koji je 2013. promenio vlasnika za 38,1 milion dolara.

Iako je najnoviji rekord od 48,4 miliona dolara izuzetan, to nije najviša suma novca koja je izdvojena za neki Ferrari 250 GTO.

Ranije ove godine, američki kolekcionar automobila, Dejvid Meknil, platio je 80 miliona dolara Ferrari 250 GTO sa bogatim trkačkim istorijatom, ali je ova transkacija obavljena direktno između prodavca i kupca, bez posrednika.

Klasični automobili postali su veoma unosna investicija

Ferrari 250 GTO iz 1962. koji je prodat u Montereju nosi broj šasije 3413 GT i proizveden je treći po redu od ukupno 36 izrađenih primjeraka.

U početku je korišćen kao test automobil u Ferrariju a kasnije ga je, između ostalih, vozio i šampion Formule 1, Fil Hil.

Automobil je 2000. godine kupio doktor Greg Viten, nekada jedan od vodećih stručnjaka Majkrosofta i poznati kolekcionar automobila. Nije poznato koliko je Viten tada plato ovaj Ferrari, ali vjeruje se da je nakon 18 godina na njemu dosta zaradio.

Related posts