Federalno ministarstvo poljoprivrede organiziralo sastanak s proizvođačima i prerađivačima mlijeka

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je u Sarajevu organiziralo sastanak predstavnika resornog ministarstva, vodećih proizvođača mlijeka i predstavnika prerađivača mlijeka.

Na sastanku su razmotrene dosadašnje mjere u sektoru mljekarstva te izraženo zadovoljstvo redovnošću poticajnih mjera Federalnog ministarstvo poljoprivrede kao i činjenicom da posljednje tri godine proizvodnja mlijeka u Federaciji bilježi konstantan rast.

Tokom sastanka izloženi su prijedlozi za očuvanje dostignute proizvodnje i prerade mlijeka, iznijete su analize trenutnog stanja u sektoru mljekarstva posebno u svjetlu globalnih poskupljenja na tržištu energenata i repromaterijala. Navedene analize, prijedlozi i sugestije poslužit će za kreiranje i izradu mjera podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, Seljačkog saveza FBiH i Udruženja poljoprivrednika FBiH. U narednom periodu organizirat će se dodatne konsultacije s poljoprivrednim proizvođačima i udruženjima kako bi se iz prve ruke dobio što veći broj sugestija i sačinio prijedlog Programa koji će najbolje doprinijeti održivosti proizvodnji.

Podsjećamo, pored ovog sastanka, tokom februara i početkom ovog mjeseca, održani su i sastanci s proizvođačima iz sektora peradarstva, tova junadi, ovčarstva i ribarstva, hljebnih žita, soje i kukuruza te poljoprivrednim proizvođačima voća, povrća i rasadničke proizvodnje. Navedenim sastancima okončan je prvi krug konsultacija prije nacrta Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Related posts