Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić otvorio "EKOBIS 2018"

„Zadovoljstvo mi je otvoriti 16. međunarodni ekološki sajam „EKOBIS 2018“, koji je već postao prepoznatljiv širom Evrope.

Ovogodišnja posebnost je sajamska tema „Proizvodnja hrane i njeni potencijali u BiH“, jer to mora biti jedan od segmenata našeg razvoja i ekonomskog napretka. Posjetitelji će u naredna tri dana moći vidjeti pozitivnu Bosnu i Hercegovinu, odnosno ljude koji rade, proizvode i doprinose“, poručio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić, otvarajući ovogodišnji Međunarodni ekološki sajam „EKOBIS 2018“.

Sajam će u naredna tri dana biti održan pod motom „Uzgojimo vlastitu hranu – pažljivo birajmo ishranu“, s obzirom da je glavna tema „Poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija“.

Generalni pokrovitelj Sajma u Bihaću je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, dok je ovogodišnji regija -partner Virovitičko – podravska županija.

– Ponosni smo na tu činjenicu, da su sajmovi „VIRO – EXPO“ I „EKOBIS“ dugogodišnji partneri. U Bihaću će naredna tri dana biti 31 izlagač iz Republike Hrvatske, a čak 22 iz Virovitičko – podravske županije. Predstavit će se naši proizvođači meda, ljekovitog bilja, ali i ugostitelji koji će prezenovati našu bogatu gastronomsku ponudu – istakao je župan Virovitičko – podravske županije Igor Andrović.

Sva dosadašnja sajamska izdanja bila su izložbeno-prodajnog karaktera, a predstavili su se izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Italije, Francuske, Turske, Finske i Izraela. Ove godine, na sajmištu, u sportskoj dvorani „Luke“, predstavit će se 230 izlagača iz nekoliko zemalja regije.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Husein Rošić konstatovao je kako je ovaj sajam zapravo velika šansa Kantona i grada Bihaća, jer prije svega politički ujedinjuje predstavnike svih nivoa vlasti.

– Sajam svake godine napreduje, privlači sve veću pažnju. Zato se moramo animirati, kako bismo ga adekvatno i promovisali u cijelom svijetu. Ovakve priče su nam neophodne za ostvarivanje naših turističkih, poljoprivrednih i ekoloških potencijala i ciljeva – dodao je Rošić.

U proteklih 15 godina, na Sajmu se predstavilo više od 3. 000 izlagača iz 18 zemalja, a posjetilo ga je više od 200. 000 posjetilaca. Ovogodišnje, šesnaesto sajamsko izdanje trajat će od 13. do 15. septembra.

Related posts