Fazlić pozvao građane na strpljenje: Mržnja i rasizam bi devastirali Bihać gore nego migrantska kriza

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, predsjednik gradskog Crvenog križa Abdulah Budimlić i sekretar Selam Midžić održali su danas pres-konferenciju u Gradskoj upravi pozivajući još jednom na reakciju viših nivoa vlasti zbog imigrantske krize koja u Bihaću izmiče kontroli.

– Vrlo je važno u ovom momentu, nakon incidenta u Velikoj Kladuši kada je jedan imigrant ubijen od strane drugih imigranata, da građani ostanu smireni, da ne podlegnu mržnji, ksenofobiji i rasizmu. To bi devastiralo Bihać daleko gore nego ova imigrantska kriza. Mi zato tražimo od Vlade da počnu sa hitnim mjerama kako se u Bihaću ne bi nešto slično desilo. Građani su opravdano uznemireni i treba nam povećana prisutnost policije koja bi ulijevala veći stepen sigurnosti, kazao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

U Bihaću trenutno boravi između 1.500 i 2.000 imigranata, procijenio je predsjednik Crvenog Križa Abdulah Budimlić.

– Mi njih prehranjujemo najviše zahvaljujući našim građanima i donatorima iz inostranstva, nevladinim organizacijama i Islamskoj zajednici. Vlada kantona je obećala 10 hiljada maraka, a Ministarstvio sigurnosti FBiH 50.000 KM, ali još ni marke od njih nismo dobili, kazao je Budimlić.

Na sredstva se čeka zbog birokratskih procedura, ona neće biti operativna ni za mjesec dana, a u Crvenom križu Bihać se pitaju kako će izdržati do tada. Također, mnogo će se čekati i na određivanje konačne lokacije za imigrante u Agrokomercovoj hali.

– Sve kada bi se odmah to počelo, a zbog konkursnih procedura, kolektivni zbirni smještaj za imigrante u Agrokomercu neće biti spreman za 4-5 mjeseci, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Do tada, građani se pozivaju na strpljenje, a Budimlić kaže da građani ne trebaju biti u strahu.

– Ako ih se ne dira, vjerujte, oni neće napasti naše državljane. Oni se između sebe ne podnose i oni jedni drugima su veća pretnja nego nama, kazao je Budimlić.

Related posts