Fanovi Eurosonga bijesni: Nastup i izgled izraelske pobjednice nazvali rasističkim

Nakon pobjede Izraela u finalu Eurosonga u subotu navečer, mnogi su gledaoci na društvenim mrežama izrazili svoje negodovanje te nastup Nette Barzilai nazvali rasističkim.

Kritikama su bili podložni njen nastup, odjeća i šminka. Naime, izraelska pjevačica je nastupila u haljini koja podsjeća na japanski kimono, a nastupila je uz zid koji je bio ukrašen japanskim maneki-neko figuricama za koje se vjeruje da vlasniku nose sreću.

Na početku pjesme “Toy”, Netta je i zakokodakala, a njen nastup, uključujući i šminku mnogi su na društvenim mrežama prozvali rasističkim.

“Pobjeda Izraela je još jednom dokazala kako Evropa ima nula ukusa”, “japanska kultura nije više ulaznica za Eurosong”, “zašto osjećam da je ovaj nastup bio rasistički”, samo su neki od brojnih komentara na Twitteru.

Ova godina je već obilježena raspravama o azijskoj kulturi. Nedavno je i haljina koju je obukla maturantica Keziah Daum izazvala žestoku raspravu. Naime, ona je na zabavu odlučila doći odjevena u verziju tradicionalne kineske haljine qipao, što su brojni shvatili kao kulturnu uvredu, budući da je riječ o odjevnom predmetu koji je kroz historiju postao simbol osnaživanja žena i aktivizma.

S druge strane i najnoviji film “Isle of Dogs”, režisera Wesa Andersona bio je kritkovan jer su u njemu korištene neke od “klišeiziranih” slika Japana.

Related posts