Evropska unija dozvolila produženje roka za završetak radova: Zgrada Kantonalnog suda bit će završena do kraja marta

Radovi na novoj zgradi Kantonalnog suda Unsko-sanskog kantona u Bihaću u Borićima trebali bi biti završeni do kraja marta.

Nepredviđene teškoće

– Bilo je predviđeno da se radovi završe do novembra 2017. godine, ali je Evropska unija dozvolila produženje roka, s obzirom na to da je izvođač na početku građevinskih radova naišao na nepredviđene teškoće, zbog čega je izgubljeno dosta vremena – kazala je predsjednica Suda Fata Nadarević.

Sredstva za gradnju zgrade u iznosu od 1,6 miliona eura osigurala je Evropska unija u okviru projekta unapređenja uvjeta rada tužilaštava i sudova u BiH.

Inače, Kantonalni sud u Bihaću za sada radi u skromnim prostornim uvjetima. Dijeli zgradu sa Općinskim sudom Bihać, zbog čega nema dovoljno sudnica, arhiva, kancelarija…

Oprema prostora

Prema riječima Nadarević, radovi dobro napreduju, ali je dat rok do kraja marta, jer, uz gradnju niskonaponske mreže i trafostanice, treba opremiti prostor te osigurati namještaj.

Obaveza Vlade USK

Vlada Unsko-sanskog kantona bi trebala, na što se i obavezala, kako kaže predsjednica Nadarević, osigurati 800.000 KM u ovogodišnjem budžetu.

– To je ustvari iznos koji nedostaje za završetak zgrade, odnosno za uređenje enterijera, kupovinu namještaja i opremanje arhiva – navodi Nadarević.

Inače, Vlada je do sada osigurala 815.000 KM.

(Izvor: Avaz)

Related posts