Evropa ove godine imala najtoplije ljeto u istoriji mjerenja

Evropa je ove godine imala najtoplije ljeto u istoriji mjerenja, ali tek neznatno toplije od prethodnih rekorda za razdoblje od juna do avgusta, objavili su u utorak naučnici Evropske unije.

Evropski program Kopernik za praćenje klimatskih promjena objavio je da je temperatura od juna do avgusta bila za gotovo stepen viša u odnosu na isto razdoblje od 1991. i 2020., što je čini najtoplijom dosad.

Raniji rekordi su izmjereni 2010. i 2018.

Vruće ljeto 2021. posljednji je u nizu trendova klimatskih promjena uzrokovanih emisijom stakleničkih plinova.

Kopernik ima zapise o klimi od 1950., no koristi se i drugim bazama podataka koje sežu do sredine 19. vijeka.

U priopćenju stoji kako je avgust ove godine uz isti mjesec 2017. bio globalno treći najtopliji mjesec u istoriji mjerenja i bio je za 0,3 stupnja topliji od prosjeka između 1991. i 2020. godine.

U Evropi je avgust bio blizu prosjeka tog razdoblja, no ne na cijelom kontinentu. Mediteranske zemlje su imale rekordno visoke temperature, istok kontinenta je imao iznadprosječno toplo vrijeme, a sjever ispodprosječne temperature.

Ekološke organizacije u utorak su pozvale da se odgodi klimatska konferencija COP26 koja je već jednom odgođena prošle godine zbog pandemije, pa premještena na 31. oktobra do 12. novembra u Glasgowu.

Na konferenciju obično dolaze izaslanici iz 190 država, no brojne se države trenutno bore s novim valom zaraze i nabavom vakcine, pa bi skup trebalo otkazati, objavila je Mreža za klimatsku akciju (CAN).

Izvor: Vijesti.ba / Hina

Related posts