Evo zašto Nijemci toliko vole Angelu Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja svoj privatni život veoma uspješno drži pod kontrolom – kako prije, tako i poslije izbora – iznova budi interesovanje javnosti, ne samo za ono što radi i kakve političke odluke donosi, već i o tome kakva je daleko od očiju javnosti.

“Čak ni ministar finansija Wolfgang Schaibe ne poznaje njen stan”, piše u aktuelnom broju njemačkog mjesečnika View i navodi da na vratima na 4. spratu u Am Kupfergraben 6, na berlinskom “Ostrvu muzeja”, stoji samo “Profesor Sauer” i da se od toga ne zna ništa više o iznajmljenom stanu u kojem žive Merkelova i njen muž, profesor kvantne hemije.

“Stan bi trebalo da djeluje prije studentski, ali ni njeni bliski saradnici, poput Schaibea ili portparola Steffena Seiberta nikada nisu bili tamo”, piše View, a prenosi Tanjug.

Magazin navodi da je takvu priliku imala, na primjer, operska diva Anna Netrebko, jer, Merkelova jako voli operu.

Za Merkelovu, favorita na septembarskim izborima, koja posebno u ovo vrijeme predizborne kampanje i nadmetanja privlači interesovanje javnosti, kaže se da je gleda cio svijet, a da ona, ipak, uspjeva da živi “jedan skoro normalan život”.

Nekoliko mjesta, na kojima može da se odmori, Merkelovoj su gotovo – sveta. Tako, svaki put kada može, provodi vikende u svojoj vikendici u Hoenvaldu, kod Ukermarka, 20 kilometara istočno od Templina.

“Ona tu sakuplja snagu, sluša glasnu klasičnu muziku, rado stoji pored šporeta i kuha čorbu od baštenskog krompira. Tu rijetko prima goste. Onoga, ko želi da slika njenu kuću, brandenburška policija ljubazno, ali odlučno zamoli da pred njihovim očima unište sliku”, piše ovaj magazin.

Iako se, poslije 12 godina njenog “kancelarovanja” vjeruje da se o njoj mnogo zna, zapravo se mnogo toga i ne zna – kao, na primjer, da je blago kratkovida i da vrlo rijetko nosi naočare, uglavnom u novogodišnjem obraćanju naciji, kada čita sa telepromptera ili na fudbalskim utakmicama, a u svim drugim situacijama – kontaktna sočiva.

Mobilni telefon joj je kancelarija

Za nju se, također, kaže da nerado telefonira, ali da veoma strastveno piše SMS poruke, koje u međuvremenu može skoro “na slijepo” da kuca.

“Njen mobilni telefon je njena mobilna kancelarija. Ona nedjeljno pošalje stotine kratkih poruka”, piše ovaj magazin.

Za Merkelovu se zna i da je prvog muža, studenta fizike Ulriha Merkela, upoznala 1974. godine na jednom putovanju po Rusiji, a da 33 godine živi zajedno sa profesorom Sauerom.

Kada je riječ o mjestima na koja izlazi, navodno se dobro osjeća u jednom berlinskom restoranu, gdje je gostioničar Grk, kuhar Italijan, a ambijent u stilu pariskih bistroa. Tu Merkelova rado naručuje “keftedes”, grčke ćufte od mljevenog mesa, navodi View.

Zajednički prijatelj bračnog para Merkel-Sauer, planinarska legenda Južnog Tirola gdje se Merkelova rado odmara, Reinhold Messner prepričao je prije nekoliko godina italijanskom časopisu Veniti jedan događaj, kada je jedno od djece profesora Sauera od njega tražilo savjet u vezi sa problemima na fakultetu i kada je Merkelova željela da se uključi u temu, a muž je šarmantno “zakočio”: “Gospođo kancelarka, vi ste već duže vremena daleko (od univerziteta)… Vi se više ne razumete u takve stvari…”, rekao je Sauer svojoj supruzi, kaže njihov prijatelj Messner, koga je želja i odlučnost Merkelove na planinarenju uvijek oduševljavala.

“Bez treninga šest sati penjati se i, pri tom, bez i jedne pauze za jelo…”, pričao je Mesner doživljaje sa Merkelovom.

Za Merkelovu ovaj planinarski ekspert kaže da ona, zapravo, ne prihvata nikakve bonuse i luksuz i da insitira na plaćanju svega iz sopstvenog džepa. “Uključujući i espreso”, istakao je Mesner.

Kada je riječ o Merkelovoj i njenim odmorima, ona je poznata i po tome što se odmara na isti način kao i milioni Nijemaca i što ne ide na skupe jahte bogataša koji bi je rado ugostili, niti u ekskluzivne vile, a jedan dio tajne njenog uspjeha, kako smatraju eksperti za marketing je, zapravo, i u radoznalosti ljudi.

Istina o Merkelovoj se “servira” u “malim zalogajima” – govorilo se u “vrućoj fazi” jedne od njenih izbornih kampanja, iz kojih je izlazila uvijek kao pobjednik.

Merkelova važi za osobu koja svoj privatni život dobro čuva, ali se ponekad, pažljivo i strateški, “malo odškrine vrata” i onda Nijemci i svijet saznaju o njenom stilu vladanja, kuhanju, mužu, ali i o muškarcima.

“Lijepe oči”, kratko je, sa samo dvije riječi, u prošloj kampanji govorila Merkelova na jednoj tribini časopisa Bunte na pitanje šta muškarce čini atraktivnim i “priznala” da neke stvari muškarci, jednostavno, rade bolje – na primjer, bolje cijepaju drva.

Inteligentna, vrijedna i – nepodmitljiva!

Nijemci ne vide Merkelovu samo kao političarku i fizičarku, već također i kao suprugu, pomalo baku i domaćicu, koja iz prodavnice zna sama da vuče kese, čiji se muž, recimo, rijetko žali na njene kulinarske vještine – na čorbu od krompira ili rolnice.

“Moj muž se rijetko žali… jedino na kolačima je za njega uvijek malo preliva… On je, jednostavno, sin poslastičara…”, ispričala je Merkelova jednom svojim biračima o svom mužu, Saueru, rođenom 1949. godine u mjestu Hoznja, čiji sinovi iz prvog braka već imaju svoju djecu, sa kojima Merkelova zna da provodi odmore, i poslije kojih joj skoro uvijek raste popularnost.

Merkelova će, ako je vjerovati anketama i suditi prema medijskim izveštajima i komentarima, biti pobjednik i ovih izbora, na kojima će više od 60 miliona Nijemaca sa pravom glasa glasati o tome ko će u narednom mandatu vladati najmoćnijom zemljom Evropske unije, a osim njene politike, i njen privatni život je, izgleda, ono što se njima dopada.

Pre svega ono što i njeni biografi ističu – da je inteligentna, vredna i – nepodmitljiva.

Related posts