Europski parlament usvojio proračun za sljedećih sedam godina

Europski parlament je u srijedu izglasao Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1074 milijarde eura.

Zajedno s instrumentom za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije covida-19, koji iznosi 750 milijardi eura, ukupni paket doseže 1824 milijarde eura.

Europski parlament nema ulogu u donošenju instrumenta za oporavak jer je riječ o izvanrednoj mjeri, koju su dogovorile zemlje članice i stoga se ne traži glasanje u Parlamentu. Usvajanjem VFO-a sada je otvoren put za donošenje proračuna Europske unije za sljedeću godinu, što će se također dogoditi na tekućoj plenarnoj sjednici Parlamenta.

Uredba o VFO-u donosi se jednoglasnom odlukom Vijeća Europske unije, dok Europski parlament daje suglasnost ili pristanak, što znači da može prihvatiti ili odbaciti odluku Vijeća, ali je ne može mijenjati.

Za odluku je glasalo 548 zastupnika, 81 ih je bilo protiv, a 66 suzdržanih.

“Današnjim glasanjem Europski parlament je usvojio europski proračun za sljedećih sedam godina”, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli nazvavši ga “povijesnim proračunom za povijesni trenutak”.

Instrument za oporavak težak 750 milijardi Sassoli naziva europskim Marshallovim planom.

“S ovim glasanjem europski Marshallov plan može početi kako bi pomogao izvući nas iz dramatične krize izazvane covidom-19 i koji postavlja temelje za novi početak: zeleniju i pravedniju Europu. Prvi put u povijesti naše Unije osigurali smo da su sredstva europskog proračuna uvjetovana poštovanjem vladavine prava i demokracije diljem Europe”, rekao je Sassoli najavljujući da je sljedeći korak uvođenje poreza za internetske divove i poreza na financijske transakcije.

Europski parlament je u srijedu također izglasao uredbu o mehanizmu uvjetovanosti vladavinom prava, zbog koje su Mađarska i Poljska nekoliko tjedana blokirale cijeli proračunski paket.

Izvor: Vijesti.ba/HINA

Related posts