EU pozvala BiH da odredi potrebnu količinu vakcina protiv korone

Bosna i Hercegovina otvara vrata Europske unije za nabavu cjepiva protiv COVID-19 zaraznog oboljenja preko EU mehanizma.

Zahvaljujući izuzetnoj koordinaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, izaslanstva Europske unije u BiH i nadležnih zdravstvenih institucija Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, Bosna i Hercegovina je  pozvana da iskaže potrebe za cjepivom protu COVID-19 zaraznog oboljenja, a u sklopu EU mehanizma nabave.

Slijedeći kontinuirane upite Ministarstva civilnih poslova BiH o mogućnosti uključenja Bosne i Hercegovine u EU mehanizam nabave, Glavno ravnateljstvo za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Europske komisije (DG NEAR), putem izaslanstva Europske unije u BiH, pozvalo je Bosnu i Hercegovinu da iskaže svoje potrebe za količinom cjepiva. 

Ovim pozivom, pored COVAX mehanizma, Bosni i Hercegovini se otvara mogućnost da bude dio i EU mehanizma nabave što je glavni i jedini preduvjet maksimalne sigurnosti u procesu nabave cjepiva.

Od početka pregovora i otvorenih opcija za nabavu cjepiva Ministarstvo civilnih poslova BiH pronalazi mehanizme kojim bi u najkraćem roku pomoglo žiteljima BiH.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts