Putin: Zatvaranje granica sa Ukrajinom dovelo bi do nove Srebenice

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi zatvaranje granica Rusije sa samoproglašenim republikama na istoku Ukrajine dovelo do situacije slične onoj u Srebrenici.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi se donijela takva odluka uslijedilo bi krvoproliće, što Rusija nikad ne bi dozvolila, prenio je TASS.

“Dok god politička pitanja ostaju neriješena, ove teritorije ne uživaju poseban status i zakon o amnestiji ne postoji, odluka da se zatvore granice između Rusije i nepriznatih republika dovešće do situacije slične onoj koja je bila u Srebrenici. Došlo bi do krvoprolića. Ne možemo dozvoliti da se to dogodi”, rekao je Putin na forumu o međunarodnoj politici Valdai u Sočiju.

Najveća greška Rusije u posljednjih 15 godina jeste to što je previše vjerovala Zapadu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je na pitanje njemačkog akademika tokom 14. sastanka Valdajskog kluba za diskusiju o greškama Moskve u odnosima sa Zapadom rekao da je rusko povjerenje pogrešno protumačeno i da je “iskorišteno”.

“Naša najveća greška je bila to što smo vam previše vjerovali. Naše povjerenje ste protumačili kao slabost i to ste iskoristili”, rekao je Putin njemačkom akademiku.

Related posts