EU danas razmatra formiranje vojnih jedinica za brza dejstva

Ministri odbrane zemlja EU danas će u Briselu razmotriti prijedlog o formiranju vojnih jedinica za brza dejstva, koje bi mogle intervenisati u ranoj fazi međunarodnih kriza.

Na sastanku, kojim će predsjedavati visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, će biti riječi i o drugim aktuelnim temama iz sektora sigurnosti i odbrane Evrope.

Četrnaest zemalja EU, među kojima Njemačka i Francuska, predložile su formiranje grupacija od oko 5.000 vojnika, moguće potpomognute brodovima i avionima, koje će pomoći demokratskim stranim vladama kojima je hitno potrebna pomoć.

Zemlje koje su iznijele ovaj prijedlog su Austrija, Belgija, Kipar, Češka, Njemačka, Grčka, Francuska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Slovenija i Španija.

Od ove godine blok ima zajednički budžet za vojsku i radi na razvoju vojne doktrine za 2022. godinu, a prošle godine je EU prvi put definisala svoje vojne slabosti.

“Borell je u više navrata rekao da EU mora naučiti jezik moći”, rekao je neimenovani zvaničnik bloka.

EU se tradicionalno oslanja na NATO za vojne akcije, ali su različiti američki predsjednici tražili od Unije da učini više za svoju bsigurnost, posebno na granicama.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts