Rezultati poslovanja BH Telecoma: Ostvaren rekordan prihod u prvoj polovici 2023. godine

Kompanija BH Telecom Sarajevo izvijestila je o pozitivnim rezultatima poslovanja u prvom polugodištu 2023. godine. Kako kažu, posmatrani period se može okarakterisati kao razdoblje makroekonomske neizvjesnosti koja je sa sobom donijela specifične izazove kojima je bilo potrebno upravljati.

Sve veći troškovi energije i goriva koji su doprinijeli širenju inflacije, te time utjecali na povećanu nestabilnost nabavnih lanaca, manji raspoloživi dohodak korisnika BH Telecoma i povećanje logističkih kao i svih drugih troškova poslovanja (prvenstveno troškova zaposlenih), karakteristika su poslovanja u prvom polugodištu 2023. godine.

Pored navedenog, ova kompanija je ostvarila značajan rast u brojnim ključnim pokazateljima. Ukupni prihodi iznose 256,8 miliona KM što je više za 19,5 miliona KM ili za 8 posto u odnosu na ostvarenje prihoda u prvom polugodištu prethodne godine.

Uspjeh njihovog poslovanja u posmatranom periodu također je označio povratak naših prihoda na najviši nivo koji je zadnji put zabilježen u prvom polugodištu 2016. godine, a kada je iznosio 261,8 miliona KM. Još jedan značajan rezultat je povećanje produktivnosti koje mjerimo prihodom po zaposlenom. Iz kompanije ističu da su uspjeli povećati ovu vrijednost za 7 posto u odnosu na isti period prethodne godine te da svi ti izvanredni rezultati svjedoče o kontinuiranom rastu kompanije i posvećenosti našeg tima u ostvarivanju postavljenih ciljeva.

Pored pomenutog rasta troškova poslovanja, ostvarena bruto dobit u prvom polugodištu 2023. godine je iznosila 26,4 miliona KM, što je više za 4,2 miliona KM ili 19 posto u odnosu na dinamički plan dobiti za posmatrani period.

Strateško opredjeljenje BH Telecoma je kontinuirano ulaganje u kvalitetu infrastrukture i lojalnost korisnika, čime tvrde da postavljaju temelje za budućnost i omogućavaju dugoročan rast kompanije. Njihov fokus u proteklom periodu je bio ulaganje u sadržaj, povećanje kapaciteta širokopojasnog pristupa internetu i poboljšanje korisničkog iskustva.

Imajući u vidu navedeno, ističu da su posebno ponosni na činjenicu da su povećali svoju korisničku bazu za 25 hiljada korisnika u odnosu na isti period prethodne godine, što je u značajnoj mjeri doprinijelo rastu prihoda.

Izvor: Klix.ba

Related posts