Erdogan: Šaljemo u BiH 30.000 doza vakcina

Poslat ćemo 30 hiljada doza vakcina protiv COVID-19 Bosni i Hercegovini, kazao je Recep Tayyip Erdoğan, predsjednik Republike Turske tokom posjete članova Predsjedništva BiH Ankari.

Predsjedavajući Milorad Dodik zahvalio je Erdoganu na velikodušnoj pomoći BiH.

– Od početak pandemije bili smo uz Bosnu i Hercegovinu i ako Bog da ćemo i u narednom periodu nastavit sa ovom podrškom. Bosni i Hercegovini ćemo dostaviti 30.000 doza vakcina. I pored uvjeta pandemije uspješna realizacija Lokalnih izbora 15. novembra je nešto što se treba pohvaliti. Održavanje izbora u Mostaru, nakon 12 godina pokazao je stepen demokratskog sazrijevanja BiH.

Mi kao Turska pridajemo veliku važnost miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine. Pokušavamo da dajemo podršku narodima BiH u svim vsrtama napora za razvoj prosperiteta i napretka. Danas sa cijenjenim članovima Predsjedništva BiH smo razgovarali detaljno o našim bilateralnim odnosima. Razgovarali smo o mogućnosti razvoja i povećanja naših trgovinskih aktivnosti. Obim trgovinske razmjene nakon stpanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini se povećao za više od devet puta, i on je iznosio 650 miliona dolara u 2020. godini. Potencijal dvije zemlje bez sumnje je daleko iznad ovog nivoa – kazao je predsjednik Turske.

Izvor: faktor.ba

Related posts