Erdogan: Nakon što smo otvorili granicu, počeli su telefonski pozivi, to je gotovo

Turska se nada i radi na postizanju primirju u sirijskoj provinciji Idlib, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

– Moja jedina želja je da ovu borbu okončam pobjedom i spriječim dalje krvoproliće, trajnim primirjem. Za to koristimo sve naše diplomatske kanale, uporedo s našom borbom na terenu – rekao je Erdogan na skupu zvaničnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u glavnom gradu Ankari.

Erdoganova izjava došla je uoči njegovog sastanka u četvrtak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Idlibu na sjeverozapadu Sirije, u trenutku kada su tamo prošle sedmice 34 turska vojnika položila živote kao šehidi, te pokretanja nove turske vojne operacije “Proljetni štiti” u nedjelju.

Turska vrši pritisak na Rusiju da učini više kako bi obuzdala napade snaga odanih režimu Bashara al-Assada u regiji.

– Za svakog našeg šehida uništavamo desetine elemenata režima i tjeramo ih da plate veliku cijenu uništavajući njihove borbene avione i municiju – rekao je Erdogan, govoreći o odmazdi Turske zbog napada snaga sirijskog režima i dodao:

“U nedjeljnom napadu aerodrom Nayrab učinili smo beskorisnim.”

Turska je u nedjelju pokrenula operaciju “Proljetni štit“ nakon što su njeni vojnici položili živote kao šehidi u Idlibu, zoni deeskalacije na sjeverozapadu Sirije, u neposrednoj blizini južne turske granice.

– Jedini cilj Turske tokom operacije su vojnici snaga Assadovog režima i elementi u Idlibu u skladu s nacionalnim pravom na samoodbranu – naglasio je ministar obrane Hulusi Akar.

Turski šehidi radili su na zaštiti lokalnih civila u skladu sa sporazumom s Rusijom iz septembra 2018. godine, kojim se zabranjuju akti agresije u Idlibu.

Međutim, od sporazuma je u napadima sirijskog režima i ruskih snaga ubijeno više od 1.300 civila. Zbog sve učestalijih napada i kršenja primirja oko milion izbjeglica pobjeglo je prema turskoj granici.

– Najveća snaga Turske je solidarnost i bratstvo – rekao je Erdogan te prokomentarisao otvaranje zapadnih granica Turske, kako bi ilegalnim migrantima bio omogućen put ka Evropi:

“Nakon što smo otvorili granicu počeli su telefonski pozivi da je zatvorimo, to je gotovo, sada ćete i vi (EU) nositi dio tereta.”

Izvor: Faktor.ba

Related posts