Erdoan: Turska će osloboditi Ustav od vojnog tutorstva

Predložene izmjene fokusirane su na teme slobode, prava na sigurnost, prava na pošteno suđenje, slobode govora kao i prava žena

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) rekao je da ima za cilj osloboditi turski Ustav od ideologije vojnog tutorstva iz doba državnog udara i oživjeti ga civilnim i libertarijanskim ustavom na stotu godišnjicu republike.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka vlade u glavnom gradu Ankari u ponedjeljak, on je istaknuo kako su ustavni amandmani jedan od prioriteta nove vlade, izabrane u junu, prenosi Daily Sabah.

Izmjene i dopune

Od 1982. godine važeći Ustav, sastavljen nakon vojnog udara, doživio je nekoliko izmjena i dopuna. Krvavi puč iz 1980., koji je doveo do pritvaranja stotina hiljada ljudi uz masovna suđenja, mučenja i pogubljenja, još uvijek predstavlja mračno razdoblje u turskoj političkoj historiji.

Prava i slobode

Predložene izmjene fokusirane su na teme slobode, prava na sigurnost, prava na pošteno suđenje, slobode govora kao i prava žena i osoba s invaliditetom. Poboljšanje ovih prava i sloboda dovelo je do nazadovanja u birokratiji koja je spriječila pravilnu provedbu ovih prava i sloboda.

Plan je pripremljen u skladu s opažanjima i izvještajima međunarodnih mehanizama za praćenje ljudskih prava u saradnji s nekoliko skupina za ljudska prava.

Izvor: Avaz.ba

Related posts