Erdoan: Nastavili smo sa naporima u rješavanju političke zagušenosti u BiH

Govorio je i o odnosima između Srbije i Kosova, gdje je kazao da njegova zemlja radi na ublažavanju napetosti u odnosima te dvije zemlje

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas u Ankari kako je njegova zemlja nastavila s naporima u rješavanju političke zagušenosti u Bosni i Hercegovini i ublažavanju napetosti u odnosima Kosova i Srbije.

– Nastavili smo s naporima u rješavanju političke zagušenosti u Bosni i Hercegovini i ublažavanju napetosti u odnosima Kosova i Srbije – rekao je Erdoan nakon sastanka kabineta turske vlade.

Spuštanje inflacije

Govoreći o izazovima u oblasti ekonomije s kojim je njegova zemlja bila suočena u prošloj godini, Erdogan je kazao:

– Najozbiljniji problem nam je bila inflacija, koja je iznosila 64,27 posto na godišnjem nivou. U narednim mjesecima vidjet ćemo kako se ova stopa postepeno smanjuje.

Kazao je kako će ove godine nastaviti svojim putem sa godišnjim prosječnim povećanjem zaposlenih od jednog miliona.

– Implementirat ćemo program zahvaljujući kojem ćemo inflaciju spustit na 20 posto – rekao je Erdoan.

Osudio nasilje u Brazilu

Osvrnuo se i na dešavanja u Brazilu kazavši kako Turska osuđuje nasilje protiv brazilskog predsjednika Luiza Inasija Lule da Silve.

– Želim izraziti našu tugu i zabrinutost zbog nedavnog incidenta u Brazilu. Osuđujemo nasilje nad Lulom, koji je legitimno preuzeo predsjedništvo na izborima održanim u Brazilu – rekao je Erdoan.

Izvor: Avaz.ba

Related posts