Ekspanzija proizvodnje kornišona u USK

Proizvodnja kornišona na području Unsko-sanskog kantona, poslije nekoliko kriznih godina, ponovo doživljava ekspanziju i u 2018. godini se planira rekordan izvoz ove kulture u zemlje Evropske unije.

Prema podacima Poljoprivrednog zavoda USK, u 2017. godini proizvedeno je i izvezeno 4.500 tona kornišona, dok se u ovoj očekuje znatno bolji rezultat.

Atif Rošić, predstavnik ove institucije, kaže da se proizvodnja potpuno stabilizovala, a ono što raduje ovdašnje poljoprivrednike jeste velika potražnja na evropskom tržištu, kao i solidna otkupna cijena za kilogram kornišona, koja iznosi 1,3 marke po kilogramu za prvu klasu.

“Primjetno je da se sve veći broj poljopivrednih proizvođača odlučuje podići zasade kornišona, tako da je to danas jedna od profitabilnijih kultura na ovim našim prostorima. Na području USK postoji duga tradicija uzgoja kornišona, koji je po kvalitetu vrhunski”, rekao je Rošić.

Direktor Poljoprivredne zadruge “Agro” iz Velike Kladuše Elvedin Velić kaže da su sklopili ugovore sa 250 kooperanata za otkup kornišona, dok su 2017. ovu kulturu otkupljivali od 145 proizvođača.

“Tržište u zemljama EU je obezbijeđeno i izvoz bi trebalo da teče bez većih problema. Ove godine očekujemo rekordne rezultate”, istakao je Velić.

Zbog brojnih problema u proteklim godinama, proizvođači i izvoznici kornišona u Unsko-sanskom kantonu dovedeni su u veoma težak položaj, a stotine tona krastavaca završilo je u smeću. Prošla godina donijela je stabilizaciju u ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje, pa je tako iz BiH izvezeno oko 15.000 tona kornišona te ostvarena zarada oko 15 miliona maraka.

nezavisne.com

 

Related posts