Ekolozi: Puštanje u rad HE Medna početak je kraja rijeke Sane

Iz Koalicije za Sanu danas su, povodom puštanja u rad male hidroelektrane Medna, ukazali da je “to početak kraja jedne od najpitkijih i najčišćih rijeka, čije ime znači zdravlje”.

“Simbolično smo prije najavljenog puštanja u rad hidroelektrane Medna obilježili početak uništenja rijeke Sane. Želimo da razotkrijemo laži i obećanja, jer ova hidroelektrana neće donijeti nikakvo dobro. Protiv hidroelektrane Medna smo se sa lokalnom zajednicom od početka oštro borili, međutim, interes investitora je bio veći”, navela je Nataša Crnković iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Iz te ekološke organizacije tvrde da uništavanje rijeke Sane povlači niz neodgovornosti sa ekološkog, ekonomskog, pravnog i moralnog aspekta.

I Goran Krivić, koordinator Koalicije za Sanu osporava ekonomsku opravdanost tog projekta.

“Odobravanje subvencija austrijsko-njemačkoj firmi ‘Kelag’, ili tačnije, davanje novca građana naše zemlje, smatramo pljačkom sopstvenog naroda. Ekonomskom studijom je dokazano da država gubi od više od 1.000.000 KM. Svakako, gubimo i mnogo više, prirodu i zdravlje ljudi”, ustvrdio je Krivić.

Obećanja da će Medna osigurati nova radna mjesta nestaju, kako tvrde ekolozi, isto kao što će i Sana da nestaje u cijevima.

“Uništavanje rijeke Sane neće proći neopaženo, jer Koalicija za Sanu planira da vrši monitoring rada te hidroelektrane i njen uticaj na životnu sredinu, ali i da pokrene ponovo proceduru za zaštitu izvorišta Sane”, navode iz te koalicije, koju čine 23 udruženja iz osam gradova u slivu rijeke.

Otvaranje mini hidroelektrane (MHE) Medna u Donjim Vrbljanima u općini Ribnik, u koju je uloženo više od 20 miliona eura, zakazano je za danas.

Izgradnja tog projekta je počela 2014. godine, a planirana snaga elektrane je 4,9 megavata.

/Fena

Related posts