Edukacija članova UEHBH

Misija Udruženja endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini je unaprijediti znanja i primjenu procedura endoskopske hirurgije u liječenju pacijenata u bolnicama u Bosni i Hercegovini a jedan od najvažnijih ciljeva provođenje edukacija i treninga njegovih članova. Uz pomoć Evropskog udruženja endoskopskih hirurga (EAES), ali i iz svojih sredstava, ostvaruje se ova misija. Tako je Dr.med.sci. Zlatan Mehmedović, iz UKC Tuzla, dobio tromječenu edukaciju na konkursu EAES-a, kao najbolji kandidat. Odlazak na edukaciju u Radboud University Medical Centre (Radboudumc), Nijmegen, Nizozemska za dr Mehmedovića je prilika usavršavanja primjene novih procedura u oblasti endoskopske hirurgije. Takođe, zahvaljujući uspostavi kontakta i članstva u Evropskom udruženju endoskopskih hirurga, dva mlada ljekara, člana Udruženja endoskopskih hirurga u BiH, obavit će dvomjesečne edukacije na Urološkoj klinici,
SLK Kliniken Heilbronn, Njemačka. Dr Emina Habibović, iz UKC Tuzla se već nalazi na edukaciji, a u martu, ove godine u ovu prestižnu kliniku ide Dr Marko Popović iz Univerzitetske bolnice Foča.

Pored toga, edukacija za članove Udruženja endoskopskih hirurga BiH, Dr Adnana Šatrovića iz Travnika, prof.dr Nenada Lalovića iz Foče, Dr Jovana Mišića iz Doboja i dr Milana Todorovića iz Bijeljine, biće realizovana u toku godine. Riječ je o projektima edukacije u nekim od Evropskih centara uz pomoć Edukacionog komiteta EAES-a. U toku godine biti će organizovana edukacija i u Univerzitetskoj bolnici u Trstu, Italija za zainteresovane članove Udruženja endoskopskih hirurga BiH. Udruženja endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini, također, organizuje edukaciju i trening svojih članova u samoj Bosni i Hercegovini. Održat če se dva Workshopa sa akzuelnim temama. Workshop iz laparoskopske operacije hernije TEP-metodom, čiji je voditelj vrsni stručnjak za ovu oblast prof.dr Miroslav Bekavac-Bešlin iz Zagreba, održaće se 07.03.2020.godine u Kantonalnoj bolnici Travnik. U Univerzitetskoj bolnici Foča, 26 i 27. 04. 2020. godine, održaće se Workshop iz kolorektalne hirurgije pod vodstvom Prof.dr. Marka Zelić, iz KBC Rijeka, gdje se provode najsavremenije medode u dijagnostici i liječenju u ovoj oblasti hirurgije.

Udruženja endoskopskih hirurga u BiH

Amra Odobašić

Related posts