Duratović o Danu bijelih traka: Ovo je politika SDP-a u Prijedoru godinama, zato plaćaju cijenu

Uskraćivanje prilike bošnjačkim odbornicima u Skupštini Prijedora, u režiji predsjedavajućeg Seada Jakupovića (SDP), da odgovore kolegama iz SNSD-a na njihov prijedlog da se sankcioniraju organizatori Dana bijelih traka u tom gradu, posljednji je u nizu pokazatelja različitog pristupa probosanski orijentiranih stranaka u Prijedoru, čak i kada su u pitanju zločini počinjeni nad nesrbima u tom gradu.

Ta praksa je, tvrde akteri društveno-političkih dešavanja u Prijedoru, prisutna već duži niz godina i politika koju zastupa SDP je, gotovo bez izuzetka, usklađena sa politikom koju zastupaju vladajuće stranke u tom gradu.

– SDP je ovdje od 2008. godine u skupštinskoj većini i imaju predsjednika Skupštine. Već tri mandata SDP ima predsjednika Skupštine i godinama su u vladajućoj koaliciji. To je politika koju SDP vodi u Prijedoru. Oni imaju kontinuitet koaliranja ovdje, ali tu cijenu koaliranja su platili. Oni su imali od 2.500 do 3.000 glasova ovdje u Prijedoru, a pali su na oko 900 glasova. To je cijena koju oni plaćaju – pojasnio je u razgovoru za Faktor Mirsad Duratović, odbornik Demokratske fronte u Skupštini Prijedora.

Odnos predsjedavajućeg Skupštine Seada Jakupovića prema vladajućoj većini u Prijedoru, čak i pri osjetljivim pitanjima poput zločina u tom gradu i očuvanja sjećanja na njih je, smatra Duratović, ustupak koji je dužan praviti zarad očuvanja svoje i pozicije svoje stranke u vlasti.

– Vi kad ste dio toga, morate igrati tako – dodaje odbornik Demokratske fronte.

Da situacija koja se dogodila u srijedu, kada su odbornici Demokratske fronte i SDA napustili sjednicu jer im nije omogućena replika na teze o Danu bijelih traka kao “bošnjačkoj propagandi” te da Bošnjaci i Hrvati nisu morali nositi bijele trake, nije izuzetak već pravilo, potvrđuju i primjeri iz prošlosti.

– Vratit ću se na 2012. godinu, kada je Skupština usvojila set zaključaka o nevladinim organizacijama u Prijedoru. I tada je predsjednik Skupštine bio iz SDP-a i te je zaključke potpisala predsjednica Skupštine iz SDP-a Azra Pašalić. Njen potpis stoji na tome – pojasnio je Duratović.

Tada su, podsjećanja radi, doneseni zaključci kojima se zabranjuje finansiranje udruženjima koja su organizirala manifestacije povodom sjećanja na zločine počinjene u Prijedoru. Takav pristup je SDP-u omogućio učešće u vladajućoj koaliciji, ali je, pored pada podrške građana, rezultirao i osipanjem stranke u tom gradu.

– To je samo čuvanje vlastite pozicije. Mnogi su istaknuti članovi SDP-a napustili tu stranku zbog takvog odnosa. Do sada su uspijevali pronaći glasače da uđu u Skupštinu i pređu tu granicu. Posljednji put su došli na granicu i bilo je za dlaku da ne prođu – izjavio je Duratović.

Izvor: Faktor

Related posts