Afera “Stens”: Suđenje Delić Amiru odgođeno na neodređeno vrijeme

Amir Delić iz Bihaća, trećeoptuženi u predmetu Stens, nije se danas pojavio na ročištu o izjašnjenju o krivici.

Pred sucem Nurijom Derviševićem u Kantonalnom sudu advokatica optuženog po službenoj dužnosti Gorana Koruga iznijela je da je njen branjenik zbog zdravstvenih problema nesposoban da prisustvuje izjašnjenju. Rok od godinu dana za oporavak kojeg je optuženom Deliću dao vještak neurosphijatar, je istekao krajem marta, tako da je braniteljica optuženog predložila novo vještačenje, o čemu će Sud naknadno odlučiti.

Tužilaštvo USK tereti optuženog Amira Delića da je zajedno sa Hamdijom Lipovačom i Alenom Gluhalićem u periodu od 2006. do 2009. godine, prilikom izgradnje sportsko-rekreacionog centra “Stens” u Bihaću, kao nadzorni organ zloupotrijebio službeni položaj tako što je zajedno sa pomenutom dvojicom unosio u građevinske knjige pogrešne podatke, čime su uvećavali vrijednost izvedenih radova. Na taj način su oštetili budžet tadašnje Općine Bihać za više od pola miliona maraka.

Zbog zdravstvenih problema Delića, predmet je ranije razdvojen, tako da će se ovaj krivični postupak voditi zasebno. Advokatica po službenoj dužnosti optuženog Delića, Gorana Koruga, izjavila je kako proces rehabilitacije Delića teče sporo, te da će biti potrebno novo vještačenje o njegovoj sposobnosti da učestvuje u krivičnom postupku.

Sudija Nurija Dervišević donio je rješenje kojim se ročište o izjašnjenje o krivici odlaže na neodređeno vrijeme, te će Sud naknadno odlučiti o eventualnom novom vještačenju o zdravstvenom stanju optuženog Delića.

Podsjećamo, prije godinu dana počelo je suđenje za korupcijsku aferu oko izgradnje sportsko-rekreacionog centra “Stens” u Bihaću.

/rtvusk.ba

Related posts