DriveSavers tvrdi da su pronašli način kako da otključaju iPhone

Kompanija za oporavak podataka DriveSavers ima novu uslugu. Naime, s ovom uslugom tvrde kako mogu povratiti osjetljive podatke sa zaključanih smartphona, uključujući i teško provaljive iOS uređaje.

Usluga imena Passcode Lockout Data Recovery reklamira se kao regularna potrošačka usluga, a ne za potrebe policijskih istraga i cybersigurnosnih poslova.

Izvor The Vergea nije bio u mogućnosti da direktno potvrdi efikasnost ove usluge, no tvrdi da ide protiv mnogih obećanja Applea o sigurnosti njihovih podataka.

“Ova usluga se nudi isključivo korisnicima koji su zaboravili password na svom uređaju koji je zaključan nakon mnogo pogrešnih pokušaja i za one kojima je potreban pristup podacima na uređaju od preminulih članova porodice”, piše u saopćenju kompanije.

Dodali su i kako druge kompanije prižaju slične usluge za policijske službe, te da su oni prvi koji će ovu uslugu ponuditi korisnicima.

Ova usluga neće biti dostupna policijske službenike i tražit će dokaz o vlasništvu uređaja koji se otključava. Cijena usluge košta 3900 dolara po uređaju, ali kompanija tvrdi kako će vratiti vaš smartphone ili tablet otključan.

Zavisno od situacije od naručilaca ove usluge tražit će i neku dokumentaciju poput smrtnog lista, sudske dokumentacije itd.

Iz kompanije su kazali da je usluga primarno dizajnirana za članove porodice umrlih kako bi mogli pristupiti zaključanim uređajima, ali nisu kazali kako su uspjeli da zaobiđu sigurnosne protokole iOS-a ili Android uređaja.

Related posts