Bosanska kuća otvorena u Birmingemu

Mjesto gdje bosanska zajednica u Velikoj Britaniji ima mogućnost da slavi svoje naslijeđe.

Lord Nikolas Born (Nicholas Bourne), ministar za vjere Velike Britanije, svečano je otvorio Bosansku kuću u Birmingemu. Centar okuplja više pod 10.000 Bosanaca koji žive u Velikoj Britaniji.

– Ponosan sam što otvaram Bosansku kuću, koja osigurava prostor gdje bosanska zajednica u Velikoj Britaniji ima mogućnost da slavi svoje naslijeđe. Ova zajednica, koja je život izgradila u Velikoj Britaniji nakon što je preživjela najgore oblike mržnje, nastavlja davati doprinos svim aspektima britanskog života. Kao ministar za zajednice i vjere, zahvalan sam što će njihova bogata kultura i tradicija biti sačuvana i podržana radom centra – rekao je tokom otvaranja lord Born.

On je u avgustu posjetio našu zemlju, obišao Memorijalni centar u Potočarima, gdje je odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Govoreći na svečanom otvaranju, dr. Vakar Azmi, predsjedavajući britanske humanitarne organizacije „Remembering Srebrenica“, potcrtao je da glasovi preživjelih žrtava bosanskog genocida i etničkog čišćenja trebaju biti moćan instrument za suzbijanje mržnje i izgradnju kohezije u zajednicama.

– Bosanski nacionalni centar, bez sumnje, osigurat će ne samo očuvanje bosanske kulture nego i osnažiti glasove preživjelih – istakao je Azmi.

U ime zajednice Bosanaca koji žive u Velikoj Britaniji, Anes Cerić, direktor Bosansko-britanske mreže i direktor Bosanske kuće, istakao da za bh. porodice koje žive u Velikoj Britaniji ona predstavlja srce zajednice, prostor gdje ljudi mogu dobiti praktične savjete, psihološku podršku, a mladi Bosanci mogu saznati sve o svom naslijeđu.

Related posts