Drakonske kazne za sve koji požele maleni suvenir s italijanskog otoka

Od prvog augusta ove godine, ko god poželi sa sobom ponijeti malu količinu pijeska ili školjaka s otoka Sardinije mogao bi biti kažnjen s 1.000 eura kazne, javlja BBC.

Radi se o novom zakonu koji je do sada zahvatio četvero turista koji su uhvaćeni na aerodromu Elmas. Rendgenske snimke pokazale su kako su sa sobom pokušali ponijeti boce s pijeskom ili vrećice sa školjkama.

Zakon je uveden na insistiranje lokalnog stanovništva, koje se već godinama žali kako im mnogobrojni turisti odnose prirodna bogatstva.

– Ako neko uzme malu bocu pijeska, to se ne čini kao puno. Ali ako svako od miliona turista to učini, tone i tone pijeska nestat će svake godine – tvrde aktivisti koji su izborili donošenje zakona.

U tri ljetna mjeseca 2015. godine dužnosnici na aerodromu Elmas tako su otkrili pet tona pijeska među prtljagom putnika. Velike su količine zaplijenjene i na druga dva aerodroma na otoku.

Prema novom zakonu, takvi će se pokušaji kažnjavati novčanim kaznama od 500 do 3.000 eura, no u sva četiri dosad zabilježena slučaja ljudi su kažnjeni sa po 1.000 eura.

Carinski dužnosnici pretražuju prtljage u potrazi za kvarcnim pijeskom s plaža u Mari Ermi, Is Arutasu i Maimoniju, bijelim pijeskom iz Cala Lune, i žutim pijeskom iz Piscinasa.

Jedna od najfascinantnijih plaža Sardinije, roza plaža, upravo je zbog uzimanja pijeska i školjki, prije nekoliko godina zatvorena za turiste.

Ona je specifična zbog roze boje pijeska, a svi turisti koji su posjećivali ovu plažu sa sobom su odnosili određene količine pijeska kao uspomenu, zbog čega je postala ugrožena.

Danas turisti mogu prići samo blizu ove plaže kako bi iz daljine vidjeli ovaj fenomen.

Related posts