Dragan Mektić u proceduru uputio Prijedlog zakona o prestanku mandata članovima VSTV-a BiH

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić (SDS) uputio je u proceduru Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu, saznaje Klix.ba.U Prijedlogu zakona koji će se uskoro naći pred državnim parlamentarcima predloženo je da mandat aktuelnim članovima VSTV-a BiH prestane s 15. junom 2020. godine, a da najkasnije do 8. juna 2020. godine pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTV-a provedu postupak izbora novih članova VSTV-a BiH.

Ovaj zakon bi, ukoliko bude usvojen u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, trebao stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH. U obrazloženju prijedloga zakona Mektić je podvukao da se pitanje trajanja, kao i vanrednog prestanka mandata VSTV-a BiH, može propisati ovim “lex specialis zakonom“.

Kao razlog za donošenje zakona po hitnom postupku navedeno je neusvajanje izvještaja o radu VSTV-a BiH za 2017. i 2018., odsustvo poštivanja vladavine prava od nositelja pravosudnih funkcija, donošenje nezakonitih podzakonskih akata, odsustvo spremnosti pravosuđa da se bori protiv nezakonitosti u sopstvenim redovima, Pribeov izvještaj, ali i omogućavanje izbora profesionalnih i kompetentnih ljudi na pravosudne funkcije.

“Konačno, kao glavni razlog je navedeno vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nositelja pravosudnih funkcija”, napisao je Mektić.

Zaključio je riječima da usvajanje ovog lex specialis zakona neće iziskivati dodatna budžetska sredstva i da je ovaj zakon zasnovan na principu zakonitosti, pravičnosti, efikasnosti i odgovornosti.

Mektić je ovaj zakon uputio u proceduru nakon što su zastupnici SNSD-a najavili da će u parlamentarnu proceduru uputiti zakon kojim će se otjerati strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Izvor: Klix.ba

Related posts