Dragan Mektić ipak neće biti smijenjen

Na prijedlog zastupnice Aleksandre Pandurević, zastupnici su usvojili odluku da se dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma državnog Parlamenta skine zahtjev SNSD-a i SDS-a za smjenu Dragana Mektića sa dužnosti Ministra sigurnosti BiH.

Prema obrazloženju koje je dala Pandurević, ovaj zahtjev za smjenu nije zadovoljio proceduralne zahtjeve, odnosno Vijeće ministara se nije očitovalo o ovom pitanju.

Inicijativu za smjenu ministra Mektića su pokrenuli zastupnici iz RS-a, tačnije SNSD-a i DNS-a.

Zahtjev za smjenu pokrenuli su zastupnici Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak. Kako je navedeno u obrazloženju, glavni razlog za ovu inicijativu je Mektićevo djelovanje u vezi sa migrantskom krizom koja je pogodila našu zemlju.

– Sasvim je jasno da puno odgovornost za eskalaciju migrantske krize snosi, prije svega, Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara BiH, te posebno ministar Dragan Mektić, Koji je tokom prvih nekoliko mjeseci ove godine, a i ranije, ignorisao, minimizirao, relativizirao, pa čak i ismijavao ozbiljna upozorenja institucija RS, kao i nekih drugih institucija na nivou BiH, koje su raspolagale informacijama da bi se BiH u ovoj godini mogla suočiti sa opasnim migrantskim talasom. Svojim lažnim i neprovjerenim informacijama, s kojima je često izlazio u javnost, ministar Mektić je snažno doprinjeo nespremnosti institucija BiH za suočavanje s velikim talasom migranata – stoji u obrazloženju.

U ovom dokumentu dalje se navodi kako postoje indicije da su pojedini službenici MInistarstva sigurnosti “bili umiješani u produkovanje migrantske krize s ciljem sticanja materijalne koristi kroz korištenje sredstava EU”.

Related posts