Donald Trump odbio svjedočiti na suđenju za opoziv

Bivši američki predsjednik Donald Trump neće svjedočiti pod zakletvom naredne sedmice u Senatu tokom procesa za njegov opoziv, rekao je njegov advokat Brus Kastor.

Članovi Demokratske stranke u Predstavničkom domu koji će učestvovati u procesu protiv Trumpa od njega su zatražili da naredne sedmice svjedoči o svom ponašanju prije nego što su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa 6. januara kada je poginulo pet osoba.

Poslanik demokrata Jamie Raskin poslao je pismo Trumpu u kojem od njega traži da svjedoči između 8. februara i 11. februara.

Dva mjeseca nakon okončanja predsjedničkih izbora u SAD, Trump je tvrdio da je izgubio od Josepha Bidena zbog brojnih neregularnosti, što su odbacili brojni sudovi i zvaničnici državnih izbornih službi.

Tokom mitinga 6. januara, Trump je od svojih pristalica zatražio da se bore nakon čega je više stotina njih upalo u zgradu Kongresa kako bi spriječili potvrdu Bidenove pobjede. Pet osoba, uključujući policajca, poginulo je tokom incidenta.

Trumpovi advokati i većina republikanaca odbacuju ustavnost procesa opoziva i smatraju da Senat nema ovlaštenje da vodi proces jer je on već otišao sa funkcije predsjednika.

Izvor: Vijesti.ba / SRNA

Related posts