Domaća loza i šljivovica ne mogu preko granice u EU

Sezona godišnjih odmora je pred nama. Jedna od važnijih stvari o kojima moraju voditi računa državljani BiH su dokumenti potrebni za putovanje.

Provjerite pasoše

U normalnim okolnostima to ne bi trebao biti problem, ali godinama se pred samu sezonu pojavljuje i problem vezan uz nestanak knjižica za pasoše. Nedavno je razlog bio dodjeljivanje posla pojedinim inostranim kompanijama, pa je i vađenje pasoša postalo izuzetno stresan dio priprema za putovanje, piše Večernji list BiH.

Važno pravilo prilikom putovanja u države za koje stanovnicima BiH nisu potrebne vize je važenje pasoša. Za sve članice potpisnice Schengenskog sporazuma vrijedi isto pravilo, a to je da vam pasoš mora vrijediti najmanje tri mjeseca nakon planiranog datuma povratka u BiH.

Onima koji imaju novca za putovanje, ali nemaju pasoša, najlakše je zaputiti se preko Svitave do jedinog bh. grada na Jadranu Neuma. Oni koji bi ipak bez pasoša preko granice, s ličnom kartom, mogu birati između Srbije, Crne Gore i Albanije. S te tri države BiH ima sklopljen sporazum o prelasku granice uz ličnu kartu. Kako biste izbjegli nepotrebna zadržavanja, važno je pridržavati se osnovnih odredbi o količini unesene robe u Hrvatsku, odnosno u EU. Od aprila 2017. godine krenulo se s pooštrenim mjerama kontrola vanjskih granica EU, pa tako i Hrvatske za građane BiH i Srbije, ali i za Hrvate na granici sa Schengenom.

Bez mesa i mlijeka

Građani koji planiraju godišnji odmor izvan BiH, prilikom prelaska granice trebaju posebno paziti na prehrambene proizvode koje nose sa sobom jer nije dopušteno nositi mliječne i proizvode od mesa, pa čak ni u sendviču.

Prema uputi Carinske uprave Hrvatske, građani u prtljazi ne smiju imati ni male količine mesa i mlijeka ni njihove proizvode.

Kada je u pitanju novac, fizička osoba prilikom ulaska na područje EU i izlaska iz njega, a koja sa sobom nosi gotovinu u iznosu od 10.000 € ili više, u obvezi je prijaviti taj iznos carinskoj službi zemlje ulaska u EU. Cigarete, duhan i alkoholna pića mogu se prenositi u strogo ograničenim količinama. Dopušteno je ponijeti i jednu litru alkoholnoga pića, ali u originalnom pakiranju, što znači da domaća lozovača i šljivovica ne dolaze u obzir.

Related posts