Dokaže li se krivnja Balaban čeka tri godine zatvora

Doktorica Nikolina Balaban, bivša šefica Službe za patologiju Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, koja je jučer uhapšena pod sumnjom za nesavjestan rad u službi, puštena je na slobodu, uz određene mjere zabrane.

Predložena je zabrana obavljanja ljekarske djelatnosti i zabrana napuštanja Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva oduzimanje putnih isprava i zabranu prelaska državne granice sa ličnom kartom. Sve predložene mjere su potvrđene od Kantonalnog suda u Bihaću.

No, dokaže li se krivica dr. Balaban, sve kontroverznije aktivistice, čiji se pokojni muž Darislav Medić sumnjičio za teške ratne zločine u prijedorskim naseljima na lijevoj obali rijeke Sane, čeka je do tri godine zatvora.

Krivični zakona FBiH kaže da „doktor medicine ili doktor stomatologije koji obavljajući svoju aktivnost primijeni očito neprikladno sredstvo ili očito neprikladan način liječenja ili ne primijeni odgovarajuće higijenske mjere, pa time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine“.

Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se drugi zdravstveni djelatnik koji pri pružanju medicinske pomoći ili njege postupi nesavjesno i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe. Doktor medicine ili doktor stomatologije koji krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini iz nehata,
kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Kaznom iz stava 3. ovog člana kaznit će se drugi zdravstveni djelatnik koji krivično djelo iz stava 2. ovog člana učini iz nehata –navodi se u zakonu.

Prema navodima Tužilaštva USK, a i iskazima svjedoka Balaban je pacijentici R. DŽ. iz Sanskog Mosta, staroj 23 godine, nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr. Balaban je dijagnosticirala karcinom dojke.

Nakon revizije u Bihaću i u Kliničkom centru u Banjoj Luci, dijagnosticirana je benigna promjena. Dakle, da nije bilo revizije, mlada djevojka bi ostala bez jedne dojke i morala bi proći hemoterapiju… Ili, drugi slučaj Ž. I. iz Cazina. Stručnjakinja iz prijedorske bolnice dijagnosticirala je upalnu bolest želuca. Nakon revizije u Bihaću i Banjoj Luci, dijagnosticiran je karcinom želuca. U ovom bi slučaju posljedice po pacijenta bile fatalne. Dakle, ovdje treba operativnim zahvatom odstraniti želudac, a po nalazu dr. Balaban karcinom bi se trebao liječiti gastalom.

Iz Tužilaštva USK su krajem februara potvrdili da su otvorili istragu u ovom predmetu zbog, kako su tada pojasnili, “utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li se u radnjama dr. Nikoline Balaban očituju elementi krivičnog djela nesavjesno liječenje”.

Predsjednik Liječničke komore Federacije BiH Harun Drljević nedavno je za Al Jazzeru upozorio kako je, „po definiciji, ‘ljekarska greška’ rezultat nesavjesnog liječenja, ali svako nesavjesno liječenje za sobom povlači liječničku odgovornost“.

– Nesavjesno liječenje čine samo one ljekarske greške koje proizlaze iz ljekarovog nesavjesnog postupanja. Dakle, ova vrsta grešaka posljedica su: ili povrede standarda ‘dužne pažnje’ ili nedostatka potrebnih znanja i vještina u direktnom prakticiranju sa pacijentom – objašnjava Drljević.

/NAP

Related posts